Vilele RA-APPS n-au cumpărători, dar sunt pline de turişti

De la începutul lui 2009, RA-APPS nu a mai vândut nicio proprietate. Şi, cu toate că turoperatorii ocolesc hotelurile Regiei, turiştii pe cont propriu le iau cu asalt în weekend. Proprietăţi aflate în buricul târgului, unităţi hoteliere faimoase în anii de dinainte de ’89, cu o valoare însumată de ordinul  a sute de milioane de euro. Acesta ar fi, în câteva cuvinte, patrimoniul Regiei Autonome Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). În încercar

De la începutul lui 2009, RA-APPS nu a mai vândut nicio proprietate. Şi, cu toate că turoperatorii ocolesc hotelurile Regiei, turiştii pe cont propriu le iau cu asalt în weekend.

Proprietăţi aflate în buricul târgului, unităţi hoteliere faimoase în anii de dinainte de ’89, cu o valoare însumată de ordinul  a sute de milioane de euro. Acesta ar fi, în câteva cuvinte, patrimoniul Regiei Autonome Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

În încercarea de a profita din plin de boomul imobiliar din 2007-2008, regia a scos la mezat o serie de imobile. Printre cele mai importante se numără Clubul Floreasca din Bucureşti (suprafaţa totală de 15.200 de metri pătraţi, suma cerută fiind de peste 30 de milioane de euro), hotelul Triumf din Capitală (14.987 metri pătraţi), Complexul Hotel Restaurant Victoria din Cluj-Napoca (1.755 mp suprafaţă construită şi 2.437 mp teren), hotel Dacia din Neptun (aproape 8.000 de metri pătraţi) etc.

Deşi a beneficiat de suport mediatic şi logistic, statul nu a reuşit să găsească niciun cumpărător, chiar dacă la fiecare licitaţie reluată a tot lăsat din preţ. După aproape doi ani de insuccese, dar mai ales din cauza prelungitei crize imobiliare, RA-APPS a retras „bijuteriile” de la vânzare.  „După apariţia HG nr. 265 din 11.03.2009, pentru modificarea unor acte normative, RA-APPS nu a mai vândut niciun imobil”, declară pentru Capital reprezentanţii regiei. „În prezent, nu mai este în vigoare nicio hotărâre a Guvernului care să prevadă ce imobile aflate în administrarea regiei pot fi vândute. În consecinţă, până la apariţia unei  noi HG, RA-APPS nu poate vinde niciun imobil”, adaugă aceştia. Experţii imobiliari, însă, găsesc alte explicaţii: „Dacă au fost retrase de la vânzare, înseamnă că înstrăinarea imobilelor nu este urgentă, iar cei care ar fi interesaţi nu mai dispun de suficienţi bani pentru a le cumpăra”, spune Adrian Şişchin, director general al companiei de consultanţă imobiliară Remax Imobiliare.

„O proprietate cum  este complexul Floreasca este unică, iar dacă pe terenul aferent clubului se poate obţine autorizaţie de construcţie, atunci preţul de vânzare va fi majorat”, explică Şişchin. Deşi, în opinia sa, nu este momentul cel mai bun pentru ca RA-APPS să-şi scoată imobilele la vânzare, politicienii din opoziţie susţin contrariul. „Sunt active care trebuie transferate către sectorul privat, însă nu trebuie subevaluate. Nu trebuie ignorat patrimoniul funciar al proprietăţilor RA-APPS”, spune Varujan Vosganian, parlamentar PNL şi susţinător al comercializării portofoliului regiei.

Cazare la RA-APPS, la munte şi la mare

Până în urmă cu ceva ani, o mare parte din hotelurile, vilele şi pensiunile RA-APPS se aflau în portofoliile turoperatorilor români. Pe măsură ce au apărut investiţii noi, moderne, în turism, unităţile de cazare ale RA-APPS au fost eliminate din oferte. Regia se mai bazează însă pe unităţile, majoritatea de trei stele, care au trecut deja printr-un proces de modernizare. Unele dintre acestea sunt chiar fully booked în weekend. Spre exemplu, hotelul Gloria din Suceava, clasificat la trei stele, este ocupat pe toată durata weekendului, iar preţul de cazare porneşte de la 120 de lei camera dublă fără mic dejun, respectiv 160 de lei cu mic dejun. Situaţia este asemănătoare la hotelul Economat din Sinaia, unde în preajma weekendului trecut mai erau disponibile doar vile de o stea, cu baie comună,  la  un tarif de 110 lei fără mic dejun, respectiv 150 de lei cu el inclus. Preţul sare de 50 de euro (peste 230 de lei) la unităţile care au amenajate piscină şi saună, iar numărul de camere este mai mare. De exemplu, la hotelul Cindrel din Păltiniş, aflat în portofoliul RA-APPS, pentru o noapte de cazare se plătesc 230 de lei (cameră clasificată trei stele), respectiv 290 de lei (cea clasificată la patru stele). Cei care preferă Sinaia, pot opta pentru Mara, unitate clasificată la trei stele, unde camera dublă costă 260 de lei pe noapte.

Sunt active care trebuie transferate către sectorul privat, însă nu trebuie ignorat patrimoniul funciar al proprietăţilor RA-APPS.
Varujan Vosganian, parlamentar PNL

150 de lei este tariful mediu perceput de un hotel clasificat la trei stele, aflat în portofoliul RA-APPS, pentru o noapte de cazare cu mic dejun inclus

Cazare la stat


Hotel Cindrel (Păltiniş)

Clasificată la patru stele, unitatea de cazare dispune de 48 de camere, tarifate la 230-290 de lei pe noapte.


Hotel Economat (Sinaia)

Unitatea este clasificată la trei stele şi are 34 de camere. Tariful pentru o noapte cu mic dejun inclus este 150 de lei.

 

Hotel Mara (Sinaia)
Clasificat la trei stele, hotelul dispune de 138 de camere. Tariful pentru o noapte de cazare este de 260 de lei, incluzând accesul la spa.