Un investitor spaniol construieste in cartierul bucurestean Baneasa un complex rezidential ce iese in evidenta prin designul mediteranean al caselor, linia deosebita a mansardelor si facilitatile pe care le ofera viitorilor proprietari. „Complexul Ibiza este un proiect unic, pentru ca ofera urmatoarele avantaje cumparatorilor: piscina iluminata, teren de tenis, parc comun de 2.500 mp si teren de joaca pentru copii. De asemenea, complexul va fi pazit si administrat de catre o firma sau un particular agreat de viitorii proprietari”, afirma Cristian Vavure, director general al firmei de consultanta imobiliara Select, care se ocupa de vanzarea caselor. „Preturile sunt mai mari decat ale zonei, dar reflecta calitatea constructiei, a finisajelor si toate aceste facilitati”, adauga Cristian Vavure. Cele 18 vile din complexul Ibiza vor fi construite in forma de U, in jurul parcului si al piscinei spre care sunt orientate toate livingurile, bucatariile si jumatate din dormitoarele de la
etaj. Oriunde s-ar afla casa in cadrul complexului, parintii isi vor putea supraveghea copiii care se joaca la piscina sau in locul special amenajat pentru ei. In acest moment sunt gata patru vile, si una din acestea a fost vanduta unei firme grecesti. In vara anului viitor va fi dat in folosinta intreg ansamblul rezidential.
In zona Baneasa sunt de vanzare in acest moment peste o suta de vile, iar in perioada imediat urmatoare vor incepe lucrarile de constructie a inca trei-patru ansambluri, fiecare cu cate 15-20 de vile. Datorita acestei oferte foarte mari, preturile au inceput sa scada usor, la fel si chiriile care se percep pentru aceste locuinte de lux. „Exista pe piata nenumarate vile construite in regie proprie, care au fost scoase la vanzare. Acestea au preturi mai mici, dar calitatea lucrarilor lasa uneori de dorit, si viitorii proprietari nu beneficiaza de garantii la fel ca aceia care cumpara de la firme specializate”, afirma Cristian Vavure. Preturile pornesc de la 500 USD/mp si pot ajunge la 800-850 USD/mp pentru suprafata construita, pret in care sunt incluse terenul si utilitatile. Suprafetele caselor variaza intre
150 mp si 500 mp.
si piata chiriilor pentru locuintele de lux a fost afectata de cresterea continua a ofertei. „La inceputul lunii septembrie, nivelul chiriilor a cunoscut o relativa scadere de circa 10-15% fata de perioada anterioara. Partea de nord a orasului a atras majoritatea contractelor de inchiriere si de vanzare”, afirma Ionut Dumitrescu, director al firmei de consultanta imobiliara Eurisko. Oferta de apartamente de inchiriat se adreseaza in cea mai mare parte cetatenilor straini care fie sunt diplomati, fie angajati ai unor companii multinationale. In general, acestia doresc sa se mute in locuinte care au finisaje la standard occidental si locatii bune, in zone sigure.     

Reintroducerea tva la constructia locuintelor noi afecteaza foarte putin preturile

In primul rand, din cauza ca peste 95% din casele si vilele noi sunt construite in regie proprie si doar
restul prin firme de constructii. si chiar pentru cei ce cumpara de la antreprenori privati, precum firma Ibiza Construct, exista posibilitatea de a nu fi afectati de TVA si de a avea casa noua la pretul initial: pot sa o cumpere prin firma. Se fac foarte multe tranzactii de acest tip, iar cumparatorii persoane juridice, daca sunt platitori de TVA, pot sa-si deduca TVA platita constructorului. „Antreprenorul factureaza pretul cu TVA, dar cumparatorul persoana juridica are dreptul de deducere prin TVA pe care-o datoreaza statului din vanzari”, afirma Daniel Sandu, consultant financiar.

In intreaga tara creste numarul vilelor scoase la vanzare

„Cel mai bine se misca firmele private care construiesc doua-trei case si le vand”, afirma Bogdan Chihodaru, director al agentiei imobiliare Terra Imobiliara din Iasi. In acest oras, in timpul verii au fost cativa cumparatori pe piata, oameni de afaceri cu foarte multi bani, care au cumparat vile gata construite. Tendinta este de crestere a preturilor, afirma domnul Chihodaru, si o vila buna nu se gaseste sub 120.000-150.000 USD. si la Iasi s-au deschis doua santiere pentru realizarea unor complexuri rezidentiale, si alti doi-trei investitori au cumparat terenuri si sunt in stadiu de autorizare a proiectelor. Au insa putini clienti, afirma expertii imobiliari, pentru ca iesenii asteapta credite bancare mai avantajoase, cele existente fiind prea scumpe pentru buzunarele lor.
La Ploiesti este supraoferta de vile. si aceasta atat datorita numarului mare de vile construite in regie proprie si scoase de proprietari la vanzare, cat mai ales numerosilor investitori privati si ai ANL care au construit ansambluri rezidentiale cu zeci de vile fiecare. „Tendintele sunt de scadere a preturilor, datorita acestor investitori si ai ANL, care a construit la preturi mai mici ca de obicei”, sustine Laurentiu Dragulin, director al agentiei imobiliare Adler, din Ploiesti. „Oferta de case este marisoara, in general de case cu vechime de 40-60 de ani. Pentru casele noi nu prea sunt cumparatori. O casa buna costa de la 40.000 USD in sus, iar o viluta noua de la 80.000 la 120.000 USD. Peste acest pret exista putine sanse sa se vanda”, adauga domnul Dragulin.
Vilele se vand greu in Timisoara. In orasul de pe Bega, majoritatea vilelor scoase la vanzare au fost construite in regie proprie de particulari. „Oferta depaseste foarte mult cererea. Exista cumparatori pentru case de pana la 40.000-60.000 USD, pentru care cererea este foarte mare. Deja la nivelul de 60.000 USD putini se mai intereseaza, iar peste 100.000, la cat sunt aceste vile noi, vanzarile se fac absolut accidental”, afirma stefan Kallos, director al agentiei E.K.S. Company din Timisoara.