De doua saptamani, Ministerul Turismului a lansat anunturile de vanzare a catorva active apartinand societatii Neptun Olimp. Este vorba despre 15 vile si trei hoteluri, pretul de pornire variind intre 443 milioane lei si 25 miliarde lei, in functie de activul licitat. Metoda aleasa: licitatie cu strigare. Si nu oricum, ci televizata in direct. „Ce poate fi mai transparent de atat?”, se tot lauda, cum ii place de altfel, ministrul Dan Matei Agathon. Nimic mai adevarat. O sa vada tot poporu’ cum si cui i se vor vinde vilele de la Neptun. Numai ca in spatele acestui show televizat, se tin la secret multe alte aspecte. Ce nu a facut public ministrul, o data cu lansarea anunturilor de vanzare, este faptul ca majoritatea activelor puse la bataie sunt incarcate de multe litigii in instanta. Litigii provocate de datoriile pe care le are societatea Neptun Olimp la firmele care au avut pana in prezent contracte de inchiriere a acestor vile. Respectivele firme au investit, de-a lungul timpului, miliarde de lei in aceste locatii (reparari, modernizari etc), investitii recunoscute de administratorii societatii Neptun Olimp. Intelegerea a fost ca banii investiti sa fie scazuti din chiriile pe care le plateau locatarii, ceea ce nu s-a intamplat. Banii nu au fost recuperati de firmele chiriase, fapt ce le-a determinat sa dea in judecata societatea Neptun Olimp. Aceste procese se afla inca pe rol.
Castigatorii licitatiilor din 16 mai vor prelua o data cu vila si litigiile existente. In cazul in care instanta va da castig de cauza fostilor chiriasi, noii proprietari ai vilelor vor fi buni de plata.
Un alt aspect, ce ar fi trebuit facut cunoscut celor care intentioneaza sa participe la licitatia de vanzare a acestor active, este faptul ca vilele nu se vand cu tot terenul ce le apartine. Un exemplu este vila Visinul, caz sesizat de unul dintre cei care vor sa achizitioneze acest activ. In caietul de sarcini nu se specifica ca nu se vinde tot terenul. Este trecut ca teren aferent 2.000 de mp, din care liber 1.588,15 mp. Atat este supus vanzarii, insa conform fisei de cadastru terenul ce apartine acestei vile este de circa 4.000 mp. Ce vor face administratorii societatii Neptun Olimp cu restul de teren? Greu de raspuns. Dumitru Filip, directorul societatii Neptun Olimp, nu recunoaste direct ca nu se vinde tot terenul aferent acestor vile. El mentioneaza, totusi, ca „se va vinde terenul pe care proprietarul crede ca este alocat vilelor respective”. Adica cat vrea si crede de cuviinta actionarul majoritar al Neptun Olimp, respectiv Ministerul Turismului. Daca se va intampla asa, ne putem astepta ca printre vilele actuale din Neptun sa rasara, la anu’, unele noi, construite pe terenurile ramase nevandute la licitatia din aceasta luna.
Transparenta procesului de privatizare in turism pare sa fie doar o vorba goala. Ministrul Agathon, desi face mult tam-tam pe aceasta tema, uita sa aminteasca si de mandatul special dat, anul trecut, de domnia sa reprezentantului Ministerului Turismului in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Neptun Olimp SA sa aprobe infiintarea unor societati mixte intre societatea Neptun si diverse firme. Neptun Olimp SA a adus ca aport la capitalul social al noilor firme cateva active bune din patrimoniul societatii, active care nu mai intra in procesul de privatizare, atata timp cat ele figureaza ca aport la capitalul social al altor firme. De exemplu, complexul Camping Olimp, in valoare de 7,6 miliarde lei, constituie aport la capitalul social al firmei mixte SC Holiday Club Olimp SA, avand ca principali actionari SC Neptun Olimp SA si SC Alpia Konstruct SA. Conform Registrului Comertului, Alpia Konstruct SA este actionara la un SRL cu acelasi nume, ale caror date de bilant pe anul 2000 arata ca cifra de afaceri a fost zero, profit zero, salariati zero. Un alt activ este Restaurant Crama, in valoare de sapte miliarde lei, adus ca aport la capitalul social al firme mixte S.C Crama Murfatlar Neptun SA. Principalii actionari: SC Neptun Olimp SA si SC Vie Vin Murfatlar SA. Exemplele pot continua cu Complexul Sat Vacanta Neptun, in valoarea de peste 11 miliarde lei, adus ca aport la capitalul social al firmei SC Holiday Club Neptun.
Divizarea societatii Neptun Olimp SA in 26 de alte noi societati este si ea incerta. Exista documente care atesta ca divizarea a fost suspendata de judecatorul delegat al Registrului Comertului, in urma unor sesizari primite din partea unor mici actionari la SC Neptun Olimp SA. Acestia au mers cu plangerea mai departe in instanta. Pana la pronuntarea unei sentinte judecatoresti, privatizarea Neptun Olimp risca sa fie blocata.