Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a comunicat vineri că, în cadrul şedinţei Executivului, a fost aprobat un contingent de 100.000 de lucrători străini care vor fi admişi pe piaţa forţei de muncă în cursul anului 2024.
El a menționat că măsura a fost luată în urma consultărilor cu sindicatele şi patronatele. Astfel, Guvernul a aprobat decizia de a admite 100.000 de lucrători străini pe piaţa forţei de muncă în anul 2024.
S-au evaluat cererile de angajare pentru lucrători străini
Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, această hotărâre a fost luată în baza evaluării numărului de cereri de eliberare a avizelor de angajare, începând de la începutul anului și până în prezent. S-a avut în vedere și numărul de locuri de muncă vacante declarate de către angajatori.
„Este o decizie luată în urma consultărilor cu sindicatele şi patronatele şi are în vedere evaluarea numărului de cereri de eliberare a avizelor de angajare de la începutul anului până în prezent, dar şi a numărului locurilor de muncă declarate vacante de angajatori, în special în mediul privat”, a spus Mihai Constantin.
Planul de cereri, similar cu cel din 2023
Conform acestuia, plafonul de muncitori este similar cu cel existent pentru anul în desfășurare, 2023. În acest an au fost eliberate până în prezent 80.375 de avize. Există încă 9748 de solicitări pentru acest an. Aceste solicitări de lucrători străini sunt încă în proces de soluționare.
Potrivit datelor, este un număr similar celui din 2022, în jur de 100.000 pentru anul în curs. Același nivel de necesitate a fost estimat și pentru anul viitor. Conform reprezentantului Guvernului, se evidențiază o creștere în comparație cu anul 2021. În acea perioadă, au fost înregistrate aproape 50.000 de astfel de solicitări.
Taxele plătite către bugetul de stat
Trebuie spus că România a beneficiat de contribuția a peste 300.000 de muncitori străini. Dintre aceștia, 100.000 au provenit din afara granițelor Europei. Nevoia semnificativă de forță de muncă în țară a determinat sosirea unui număr impresionant de muncitori străini din afara spațiului european pentru anul curent.
Această prezență a personalului străin a adus o contribuție de aproximativ 230 de milioane de euro la bugetul de stat, doar în decursul anului 2023.
Fiecare angajator care aduce un muncitor străin în țară are următoarele taxe către bugetul de stat:
- Aviz de muncă – 100 de euro pentru fiecare muncitor.
- Taxă de viză – 120 de euro.
- Taxă pentru permisul de ședere – 259 de lei.
- Taxă consulară – 120 de euro.