În contextul tensiunilor cu Rusia de la granița cu Ucraina, SUA vor trimite câteva mii de soldați americani în țările din Europa de Est membre NATO, printre care și în România. În total, 8.500 de soldați americani sunt în alertă ridicată în SUA și pot răspunde în cazul unei agresiuni.
Preşedintele american Joe Biden a cerut Pentagonului să desfăşoare peste 3.000 de militari pentru consolidarea apărării aliaţilor europeni, într-o primă mişcare majoră a forţelor SUA în contextul tensiunilor militare cu Rusia asupra Ucrainei, au declarat oficiali americani citaţi miercuri de Wall Street Journal şi CNN.
Circa 2.000 de militari americani vor fi desfăşuraţi din SUA în Polonia şi Germania, iar din Germania vor fi repoziţionaţi în România circa 1.000 de militari din cadrul batalionului de infanterie ”Stryker”.
Conform oficialilor citaţi, aceste desfăşurări vor fi efectuate ”în zilele următoare” şi Pentagonul va comnunica acest lucru oficial în cursul zilei de miercuri.
Aceste trupe vor opera pe bază bilaterală în ţările unde sunt trimise, întrucât NATO nu a activat încă forţa de răspuns multinaţional.
8.500 de militari în alertă ridicată
Amintim că, președintele american Joe Biden a afirmat vineri că va trimite „în curând” un număr de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor cu Moscova din cauza Ucrainei.
„Voi trimite în curând trupe americane în Europa de Est şi în ţările NATO. Nu foarte mult”, le-a declarat preşedintele american jurnaliştilor la coborârea din avion, după o vizită în statul Pennsylvania (est).
Statele Unite au plasat deja în alertă ridicată 8.500 de militari pentru a întări țările NATO din Europa.
Joe Biden a spus, însă, şi a repetat că nu se pune problema trimiterii de trupe americane în Ucraina, care nu este membră a alianţei militare.
Trimiterea de trupe în ţări est-europene ar fi un mijloc suplimentar de presiune asupra preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre care americanii cred că ar putea ataca Ucraina în cursul lunii februarie.
SUA, pregătite de orice scenariu
SUA „continuă să lanseze apeluri la diplomaţie” pentru rezolvarea crizei legată de Ucraina, dar „suntem pregătiţi pentru orice” scenariu, a mai avertizat luni președintele american.
El a indicat că SUA au „expus întreaga amploare a ameninţării” ridicate de Rusia în cursul reuniunii de luni a Consiliului de Securitate al ONU.
SUA au pregătit „dispozitive de sancţiuni specifice împotriva membrilor elitei ruse şi a familiilor acestora” dacă vreodată Rusia va atac Ucraina, declarase anterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, citată de AFP.
Washingtonul a identificat „indivizi aparţinând sau gravitând în jurul primului cerc al Kremlinului”, a precizat ea, indicând că aceste persoane sunt „în special ţinte vulnerabile” unor sancţiuni din cauza legăturilor lor financiare foarte strânse cu ţări occidentale.
„Acesta nu este decât un element printre altele în voinţa noastră de a lovi Rusia din toate unghiurile” în cazul unui atac împotriva Ucrainei, a adăugat Psaki.
Regatul Unit, una dintre destinaţiile privilegiate ale investiţiilor oligarhilor ruşi, a anunţat de asemenea luni înăsprirea arsenalului său de sancţiuni potenţiale împotriva unor indivizi sau companii din Rusia.