Planul de relansare economică a României, ce urmează să fie prezentat miercuri de către premierul Ludovic Orban, alături de preşedintele Klaus Iohannis, prevede şi o serie de măsuri care vor ajuta micile afaceri din ţara noastră, puternic afectate de criza economică generată de pandemie.
Guvernul urmează să prezinte, miercuri, un plan ambiţios de relansare economică a României post-pandemie.
Printre măsurile regăsite în documentul guvernamental se numără şi granturi de sprijin în valoare de câte 2.000 de euro pentru microîntreprinderi, dar şi o schemă de ajutor pentru activităţile de comerţ şi servicii afectate de criză, precum magazinele din mall-uri. Acestea vor primi valoarea chiriei pentru o perioadă de 3 luni. Şi activităţile economice din domeniile HoReCa, turism, transporturi şi evenimente vor fi susţinute cu capital de lucru pentru repornirea activităţii, în valoare de maxim 125.000 de euro pentru fiecare afacere.
De asemenea, IMM-urile vor fi susţinute printr-o serie de granturi pentru investiţii, pentru reconversie economică sau pentru creşterea competitivităţii, se mai arată în planul Guvernului.
Ce prevede, mai exact, planul de relansare economică referitor la aceste companii
Granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții:
- Granturi de sprijin pentru microîntreprinderi: Valoare grant: 2000 Euro/SRL fără salariați; Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utillități; Număr beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. Euro
- Schema de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid-19: Finanțarea chiriilor pentru perioada în care desfășuararea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă: valoarea chiriei/beneficiar/lună, pentru o perioadă de 3 luni. Buget: 160 mil. lei.
- Capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri: Valoare grant: max. 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.
- Granturi pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor: Valoare grant: 50.000 – 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții; Cheltuieli: producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro.
Programe de finanțare nerambursabilă pentru creșterea competitivității IMM-urilor:
- Granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi prin supracontractarea proiectelor din lista de rezervă din Programul Operațional Regional – Axa 2.1: Grant: max. 200.000 euro; Buget alocat: 117 mil. euro; Supracontractare: 130 mil. euro;
- Granturi pentru creșterea competitivității IMM-urilor prin alocarea suplimentară de fonduri prin Programul Operațional Regional – Axa 2.2: Grant: 200.000 – 1.000.000 euro; Buget (alocare inițială și supracontractare): 450 mil. euro
- Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanțarea investițiilor mari în creșterea productivității prin Programul Operațional Regional: Grant: 2.000.000 – 6.000.000 euro; Buget(alocare inițială și supracontractare): 550 mil. euro.