Potrivit raportului ASF, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active de 149,95 miliarde de lei la finalul trimestrului III 2024, înregistrând o creștere de 18% față de finalul anului anterior. În același timp, fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au înregistrat active de 5,54 miliarde de lei, cu 17% mai mult decât la sfârșitul lui 2023.
Activele fondurilor de pensii private sunt evaluate prin metoda marcării la piață
ASF a explicat că activele fondurilor de pensii private sunt evaluate prin metoda marcării la piață, indiferent de perioada de timp pentru care sunt deținute în portofolii. Acest mod de evaluare poate genera episoade de volatilitate pe termen scurt, dar fondurile au demonstrat reziliență în fața șocurilor financiare anterioare, având un orizont investițional pe termen lung.
Pe lângă creșterea activelor, numărul participanților la fondurile de pensii private a continuat să crească. La 30 septembrie 2024, erau înregistrați 9,03 milioane de participanți, față de 8,86 milioane în decembrie 2023. Dintre aceștia, 8,24 milioane participau la Pilonul II, în creștere față de cei 8,15 milioane de la finalul anului trecut. La Pilonul III erau înregistrați 793.000 de participanți, comparativ cu 710.800 în decembrie 2023.
Politica investițională a fondurilor de pensii private este concentrată pe piața financiară locală
Raportul ASF a mai evidențiat faptul că politica investițională a fondurilor de pensii private este concentrată pe piața financiară locală. Investițiile în instrumente cu venit fix reprezintă 72% din portofoliul total, iar 24% din active sunt plasate în acțiuni.
În contextul economic actual, diminuarea inflației a permis o relaxare a politicii monetare la începutul anului 2024, iar prognozele economice au fost ajustate în scădere. Comisia Europeană a redus estimările de creștere economică pentru România la 1% în 2024 și la 1,6% în 2025. Cu toate acestea, autoritățile europene au atras atenția asupra persistenței incertitudinilor economice și geopolitice.
„În această situaţie, evoluţia valorii unitare a activului net a fondurilor de pensii private poate cuprinde pe termen scurt potenţiale episoade de volatilitate, fiind influenţată de acestea. Cu toate acestea, orizontul investiţional al fondurilor de pensii private este unul pe termen lung, fondurile demonstrând o bună rezilienţă în urma şocurilor care au afectat pieţele financiare în trecut”, mai arată raportul.
Raportul ASF subliniază că fondurile de pensii private din România au continuat să își consolideze poziția, oferind stabilitate participanților și contribuind la dezvoltarea pieței financiare locale.