Uniunea Europeană ajută România în cazul pestei porcine africane, care a afectat grav crescătorii de porci din România, inclusiv pe cei mici, de la sate. Practic, sute de mii de români, mulți dintre ei cu câteva animale în curte, au fost loviți de explozia virusului fatal pentru porci
România va încasa aproape 16 milioane de euro de la Uniunea Europeană în contul despăgubirilor plătite pentru fermele și gospodăriile afectate de pesta porcină.
Oficialii ANSVSA au avut întâlniri, săptămâna trecută, la Bruxelles, cu oficiali ai Comisiei Europene şi cu şefii serviciilor veterinare din statele membre, în cadrul cărora au prezentat o informare la zi cu stadiul actual al focarelor de pestă porcină africană (PPA) la nivelul României, dar şi un draft la noua strategie cu privire la noua abordare a planului de combatere şi control al bolii.
Potrivit celei mai recente informări a ANSVSA, PPA evoluează în 242 de localități din 26 de județe, cu un număr de 670 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte 10 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost stinse 2.200 de focare și eliminați 542.459 de porci afectați de boală, în timp ce au fost diagnosticate 2.412 de cazuri la mistreți.
În urma întrevederilor de la Comisia Europeană, „România va primi 15,813 milioane de euro, în 2019, pentru rambursarea a 75% din costurile eligibile alocate pentru despăgubirii în cazul pestei porcine africane, dar şi a unei plăţi de 50%, respectiv 6 milioane de euro pentru 2018 şi 7,5 milioane de euro pentru 2019, însă aceşti bani vor veni anul viitor”, anunță Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare(ANSVSA), citat de Agerpres.
„Este o realizare a serviciilor veterinare faptul că împreună cu echipa mea, am beneficiat de credibilitate şi cei de la CE ne-au dat tot sprijinul. Ne-au propus să avem experţi de la Comisie, începând cu luna ianuarie-februarie, astfel încât această nouă strategie să fie în concordanţă cu prevederile europene şi să putem accesa şi alte fonduri pentru politici de piaţă”, a spus şeful ANSVSA, citat de sursa menționată.