Potrivit agenţiei de presă oficială a Beijingului, ţările est-europene sunt în căutare de investiţii, în special pentru dezvoltarea infrastructurii, segment care avantajează China. De asemenea, chinezii pun accent pe cooperarea cu România pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile economice cu Uniunea Europeană.

Pe lângă oficialităţi guvernamentale din 17 ţări, la Forum vor participa peste 1500 de oameni de  afaceri, dintre care 800 români, 300 de chinezi şi 400 oameni de afaceri din celelalte ţări din regiune  (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru,  Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria).

Forumul va fi organizat într-o sesiune plenară şi 5 ateliere de lucru axate pe principalele domenii de cooperare dintre China şi Europa Centrală şi de Est: infrastructura/ transport, energie, agricultura, IT&C şi turism.

Totodată,  evenimentul are scopul de a promova legăturile economice şi comerciale dintre ţările participante şi China şi să identifice noi oportunităţi de cooperare,  prin proiecte concrete, cu accent pe domeniile infrastructurii, transporturilor, energiei, agriculturii, IT&C, turismului, sectorului bancar şi financiar. Dezbaterilor vor oferi şi posibilitatea de a face schimb de experienţă în ceea ce priveşte proiectele de cooperare existente, iar panelurile oportunitatea unor contacte directe între companiile şi oamenii de afaceri participanţi, dar şi între aceştia şi reprezentanţii autorităţilor guvernamentale.
Recent, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu a declarat la Realitatea TV că investiţiile pe care chinezii le pot face reprezintă o sursă pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România, acolo unde nu există proiecte europene.
”Am avut întâlniri cu reprezentanţii ambasadei Chinei, cu reprezentanţi ai mediului economic din China. Există într-adevăr un interes foarte mare al chinezilor de a investi în România, dar eu spun că interesul cel mai mare este al nostru. Nevoia de dezvoltare şi investiţii în infrastructura de transport din România este uriaşă şi nu o putem acoperi nici cu bugetul de stat nici cu fonduri europene, dar putem găsi alte surse financiare prin care să susţinem această nevoie de dezvoltare”, a spus Ramona Mănescu.