Procesul oficial de recalculare pensii a început. Românii urmează să primească deciziile privind pensiile lor, urmând să afle ce sumă vor primi la pensie începând cu luna septembrie. Aceasta este declarația făcută de către Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
În cadrul declarației sale, oficialul a prezentat și modelul deciziei de recalculare. El a arătat cum vor putea pensionarii să vadă totalul punctelor acumulate. Ei au la dispoziție și informații despre perioadele de cotizare.
Marius Stanciu a confirmat că procesul de recalculare a început deja. El a explicat că acesta este în desfășurare la nivelul caselor județene de pensii. Potrivit acestuia, o ordonanță de urgență necesară pentru emiterea deciziilor a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.
Aproximativ 4,7 milioane de decizii de pensie vor fi trimise către beneficiari
Marius Stanciu a arătat că în perioada 15-31 august, aproximativ 4,7 milioane de decizii vor fi trimise către beneficiari. Conform prevederilor din articolul 144 al Legii 360, se specifică că în situația în care recalculările duc la o pensie mai mică decât cea deja în plată, se va menține cuantumul cel mai favorabil pentru pensionar.
„Procesul de recalculare a început deja. Se lucrează intens la casele județene de pensii. Sâmbată a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanța de urgență care ne permite să emitem aceste decizii. În perioada 15-31 august vor fi expediate cele aproximativ 4,7 milioane de decizii.
Articolul 144 din Legea 360 spune clar că, dacă în urma recalculării rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, se menține cuantumul cel mai avantajos”, a spus acesta.
Structura unei decizii de pensie
Recalcularea pensii. Reprezentantul Ministerului Muncii a prezentat structura unei decizii care va fi trimisă pensionarilor. El a explicat că în partea de sus vor fi datele personale ale beneficiarului. Apoi, a spus el, vor urma punctajele și suma pensiei în plată la data de 31 august 2024.
În document vor fi incluse informații despre stagiul de cotizare. Apare inclusiv un element nou: numărul punctelor de stabilitate acordate pensionarilor cu un stagiu mai mare de 25 de ani. De asemenea, vor fi menționate numărul de puncte și VPR-ul (Valoarea Punctului de Referință) care vor fi aplicate din luna septembrie.
„Pot să vă prezint un model de decizie care va ajunge la pensionar. În partea superioară o să avem datele personale ale pensionarului. Urmează punctajele și cuantumul pensiei în plata la 31 august 2024. Informații despre stagiul de cotizare, avem ceva element de noutate numărul punctelor de stabilitate care se acorda pensionarilor cu un stagiu mai mare de 25 de ani, avem numărul de puncte și VPR-ul care se acordă din septembrie”, a spus el.
Indicele de corecție, eliminat
Recalcularea pensii. Noua lege va elimina acest indice de corecție. Marius Stanciu a arătat că, din păcate, acest indice a cauzat și multe inechități. În prezent, datele disponibile arată că peste 3 milioane de pensionari vor beneficia de creșteri ale pensiilor lor. Odată ce procesul de recalculare va fi finalizat, va exista o imagine clară despre câte persoane vor avea creșteri ale pensiilor. El a spus că nu poate confirma că pensiile vor fi dublate.
„Va fi eliminat acest indice de corecție odată cu intrarea în vigoare a noii legi. Din păcate, acest indice de corecție a creat și multe inechități. Din datele pe care le avem în acest moment, peste 3 milioane de pensionari vor avea parte de creșterea pensiei. Când se va finaliza procesul de recalculare, vom ști exact câte persoane cor avea câștig la pensie. De la un leu până la câteva mii de lei, nu pot să vă spun că se va dubla pensia”, a precizat secretarul de stat.
Marius Stanciu a precizat că pensiile vor rămâne neschimbate până când numărul de puncte sau Valoarea Punctului de Referință (VPR) va depăși nivelul pensiei deja în plată. El a arătat că nu va exista nicio pensie care să scadă în urma recalculării.
Explicațiile venite de la Ministerul Muncii
Recalcularea pensii. Începând cu 4 august, indexarea se aplică la valoarea punctului de referință, adică 81 de lei. De asemenea, VPR-ul care va fi în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025 va fi înmulțit cu numărul de puncte realizate de fiecare pensionar.
„Da, până când numărul de puncte sau VPR va depăși pensia aflata în plată. Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. 04/08 indexarea se aplica la valoarea punctului de referință. Adică 81 de lei. Și acel VPR care va fi de la 1 ianuarie 2025 se va înmulți cu numărul punctelor realizate de pensionar.
În prezent, adeverințele pentru grupa de muncă și sporurile cu caracter permanent sunt valorificate conform legii actuale. Odată cu Legea 360, vor fi valorificate și sporurile cu caracter nepermanent, acordate global.
El a spus că au fost primite mai multe sesizări privind tarifele mari percepute pentru eliberarea acestor adeverințe.
„Cei care au la dosar aceste adeverințe – recalcularea se va face în termen de 6 luni de la 1 septembrie până la 31 martie. Cei care nu au la dosar, pot să aducă oricând și în 2025, și în 2026. Nu este un timp pentru care să se ducă aceste adeverințe. Am primit și noi mai multe sesizări la minister privind aceste tarife. Neavând abilități de control asupra deținătorilor de arhive, am sesizat la rândul nostru organele abilitate. Se refereau la faptul că sunt costuri prea mari pentru eliberarea acestor adeverințe, câteva mii de lei au plătit”, a comentat acesta.