Anunțul momentului în România. Este valabil pentru toți cetățenii până la data de 31 iulie. Cei care nu vor respecta cerințele riscă să ia amenzi usturătoare. Oamenii legii vor veni direct la ușa ta.
Anunțul momentului în România. Persoanele care nu au fost recenzate până acum riscă amenzi usturătoare. Mai au timp până la data de 31 iulie, când recensământul se va încheia.
În acest sens, mai multe Primării au luat măsuri drastice. Un exemplu este situația de la Miercurea Ciuc. Primarul municipiului Korodi Attila a anunțat în cursul zilei de miercuri că în jur de 8.000 de persoane din oraș nu au fost recenzate.
În acest sens, în următoarele zile, recenzorii vor fi însoțiți în vizitele de teren de către polițiștii locali. Toate persoanele care vor refuza să răspundă la chestionare și să îi primească pe aceștia riscă amenzi usturătoare.
Edilul a subliniat și faptul că recensământul nu este o oportunitate ci o obligație, iar toți cetățenii orașului trebuie să se conformeze pentru a nu fi sancționați.
„Mulţi oameni nu vor să înţeleagă că rezultatele recensământului vor avea un impact mare asupra vieţii noastre. Este inacceptabil faptul că aproximativ 8.000 de persoane din municipiu nu au fost recenzate. Din acest motiv trebuie să luăm o poziţie mai fermă.
Trebuie să înţelegem faptul că participarea la recensământ nu este doar o oportunitate, ci şi o obligaţie. Începând de astăzi, poliţiştii locali vor fi prezenţi în zonele cu probleme şi vor da avertismente în primele două zile, dar dacă cineva tot nu primeşte recenzorii, vor aplica şi amenzi”, a afirmat Korodi Attila.
Recenzorii, însoțiți de polițiști la vizitele la domiciliu
Edilul a mai spus că cei care nu doresc să îi primească pe recenzori la domiciliu pot merge la unul dintre cele şapte puncte de recensământ deschise în municipiul Miercurea-Ciuc.
La rândul său, şeful Poliţiei Locale din Miercurea-Ciuc, Dombi Gyula, a confirmat că cei care nu respectă regulile riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.
„Legea nr. 178/2020 oferă cadrul legal pentru a da avertismente verbale sau scrise persoanelor care refuză să participe la recensământ, putând fi aplicate şi amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei”, a punctat acesta.
Amintim faptul că, recent, Comisia Centrală pentru RPL2021, a decis să prelungească perioada de culegere a datelor pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor cu încă o săptămână, adică până la data de 31 iulie 2022.
„Primarii vor lua măsurile necesare pentru asigurarea încheierii contractelor conform modelului Contractului-cadru de servicii pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL 2021)”, arată Hotărârea.
Doar 87% din populația rezidentă s-a recenzat
Menționăm faptul că până miercuri, 20 iulie 2022, la nivel național, au fost recenzate în jur de 17 milioane de persoane, adică doar 87% din populaţia rezidentă ţintă estimată la începutul recensământului, de 19,02 milioane.
O situație critică nu este doar la Miercurea Ciuc ci și în orașe precum Timișoara, Iași sau București. În aceste zone, primarii au refuzat să pună recenzori la dispoziție pentru efectuarea recensământului.
În acest sens, numărul persoanelor recenzate este foarte mic, iar acest lucru va avea un impact enorm privind dezvoltarea acestor zone. În Capitală, primăriile de sector au deschis 80 de centre de recenzare fixe. Totodată, alte peste 700 de astfel de centre sunt în restul ţării.