Vin direct la tine acasă! E obligatoriu în toată România. Se dau amenzi de mii de lei

anunt pentru cei care stau la bloc

SURSA: capital.ro

A doua etapă a recensământului populației din acest an se va sfârși pe data de 17 iulie. Această etapă este dedicată persoanelor care nu s-au autorecenzat până pe 30 mai. Toți românii trebuie să știe că dacă refuză să ofere detaliile cerute de recenzorii care îi vor vizita, vor fi sancționați cu amenzi de câteva mii de lei.

În prezent, 2 din cele 11 milioane de chestionare online completate de cetățenii români pentru a se autorecenza sunt invalide. Din nefericire, majoritatea persoanelor nici măcar nu știu că nu s-au autorecenzat, deoarece platforma online nu ne anunță dacă chestionarul nostru este completat complet sau nu.

Institutul Naţional de Statistică a recunoscut recent că au existat erori în realizarea platformei. În mod normal, ea nu ar fi trebuit să permită trimiterea chestionarelor incomplete, potrivit Antena 3.

Cum verifici dacă te-ai autorecenzat corect?

Din fericire, există o metodă simplă prin care ne putem da seama rapid dacă ne-am autorecenzat.

Tot ce trebuie să facem este să accesăm website-ul recensamantromania.ro. La secțiunea denumită „Verificarea autorecenzării după 7 zile” trebuie să introducem CNP-ul. Dacă chestionarul nostru a fost completat corect, atunci vom primi o dovadă de autorecenzare.

Dacă acesta a fost invalid, atunci vom primi un mesaj despre neefectuarea autorecenzării. Astfel că, dacă respectiv chestionar a fost invalidat, va trebui să susții un interviu față în față cu un recenzor.

Se dau amenzi între 1.000 de lei și 3.000 de lei pentru cei care refuză să participe la recensământul populației

Acest interviu este strict confidențial și are loc la locuința persoanei recenzate. Nu se înregistrează nici video și nici audio. Este o metodă de colectare a datelor statistice despre persoana recenzată, prin care recenzorul adresează întrebările din formularul statistic și scrie apoi răspunsurile pe care le-a dat persoana intervievată.

Întrebările incluse în formularul statistic NU vizează date personale legate de cardurile bancare deținute, veniturile realizate, simpatiile politice, vaccinarea împotriva COVID-19 sau istoricul dumneavostră medical. Potrivit OUG 19/2020, datele colectate de recenzori sunt folosite strict în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică și NU vor ajunge la autoritățile statului, precum ANAF sau Poliția Română.

Atenție! Nu lăsați pe orice în casa dumneavoastră! Recenzorii reali au obligația legală de a prezenta legitimația cu însemnele recensământului – RPL2021 atunci când vă vizitează, potrivit regulilor stabilite prin OUG 19/2020.

Atenție! Dacă refuzați să oferiți informațiile cerute sau oferiți informații false recenzorilor care vă vizitează veți fi sancționați cu o amendă între 1.000 de lei și 3.000 de lei.

Cât durează un interviu față în față?

Menționăm faptul că durata interviului poate fi diferită de la o persoană la altă, deoarece totul depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care trebuie să răspundeți.

Acesta poate fi diferit în funcție de datele preexistente în sursele administrative, de numărul de persoane care locuiesc în casa dumnevoastră și de caracteristicile socio-economice ale fiecărei persoane intervievate (ce implică un număr diferit de întrebări la care o persoană trebuie să răspundă).

Fiecare recenzor are o listă cu CNP-urile tuturor persoanelor care locuiesc într-o casă anume, defalcate pe două categorii, respectiv persoanele care s-au autorecenzat și persoanele pe care trebuie să le intervieveze. Pe scurt, dacă știți sigur că în familia dumneavoastră toate persoanele s-au autorecenzat până pe 30 mai, atunci recenzorul nu va mai veni să vă viziteze.