Vești de ultimă oră în România. Ultima etapă a Recensământului Populației și Locuințelor a început deja, iar recenzorii merg la ușile tuturor persoanelor care nu au reușit să se autorecenzeze sau ale căror formulare nu au fost validate până acum.
Într-un interviu acordat pentru stiripesurse.ro, Tudorel Andrei, președintele I.N.S, a dat toate detaliile. El susține că intrarea pe teren se va face etapizat, astfel încât până la finalul acestei zile să fie încărcate toate tablele cu sectoarele cenzurate.
El a amintit și că etapa de autorecenzare a luat sfârșit la data de 27 mai, moment în care aproape 11 milioane de chestionare au fost primite și ulterior validate.
De sâmbătă a început intrarea pe teren, iar de duminică sau de luni recenzorii vor putea intra în toate sectoarele de recensământ. Pentru a nu exista îngrijorări, președintele INS menționează că recenzorii au legitimații, dar și tablete speciale.
Etapa de autorecenzare s-a încheiat la data de 27 mai
”Pe 27 mai s-a încheiat etapa de autorecenzare, în care am primit și validat aproape 11 milioane de chestionare. Din acestea, 8,9 milioane de chestionare au fost valide la nivel de persoană, ceea ce reprezintă 46,8% din populația rezidentă țintă estimată a României la 1 decembrie 2021.
Azi a început intrarea în teren, ea se face etapizat, urmând ca de duminică sau luni, în funcție de județ, recenzorii să poată intra în toate sectoarele de recensământ. Avem primele formulare completate și transmise de către recenzori în această ultimă etapă. Recenzorii pot fi ușor identificați prin legitimații și prin tabletele speciale”, a declarat acesta.
Totodată, Todorel Andrei le recomandă românilor să participe la recensământ și să răspundă la toate întrebările adresate de recenzori, astfel încât datele adunate să fie unele cât se poate re corecte.
Ce amenzi riscă cei care refuză recenzarea?
„Recomandăm populației să participe la recensământ și să răspundă la întrebările adresate de către recenzori. Vreau să adaug că în anumite localități încă se mai caută recenzori, iar cei care doresc se pot înscrie, pentru că suma pe care o pot primi nu este deloc una de neglijat, putând ajunge, în funcție de numărul de formulare, chiar și la 10.000 de lei de recenzor.”, a mai adăugat Tudorel Andrei, președintele I.N.S.
Menționăm faptul că, oficial, Recensământul Populației și Locuințelor se încheie la data de 17 iulie, iar persoanele care refuză recenzarea pot primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei.
De cealaltă parte, persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt și ele amendate cu sume cuprinse 1.500 și 5.000 lei.