Șoc pentru mulți români la primirea facturilor
După ce mulți români n-au primit facturile la gaze mai multe luni la rând, acum aceștia le primesc pe toate, însă multe dintre ele sunt pe minus. Acest lucru se datorează schimbărilor dese de lege, dar și în cadrul sistemelor informatice. Este și exemplul unui consumator care a primit trei facturi la gaze, toate pe minus, cu valori cuprinse între 50 și 200 de lei.
Vicepreședintele Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) declara la finalul lunii martie că un număr considerabil de clienți și-au redus consumul și, în acest context, vor primi facturi de regularizare cu minus.
„Clienţii casnici chiar s-au preocupat să-şi reducă consumul în această perioadă critică de criză, chiar în condiţiile în care foarte mulţi au beneficiat de preţ plafonat şi nu le-a păsat, dar cei care nu au beneficiat se pare că s-au mobilizat şi au luat măsuri”, menționat vicepreședintele ANRE la acea vreme.
Este important de reținut că furnizorii sunt cei care vor trebui să rezolve situația, ceea ce se va întâmpla cel mai probabil până la finalul lunii mai. În acest caz, consumatorii vor trebui doar să aștepte noile facturi recalculate, transmite Antena 3.
Ce se întâmplă cu decontările către furnizori?
Pe de altă parte, menționăm că, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată luni seara pe site-ul Ministerului Finanţelor, se propune ca, în situaţia în care fondurile asigurate din Fondul de Tranziţie Energetică nu asigură plata integrală a cererilor de decontări de furnizorii de energie, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Energiei, să poată aloca, din bugetul propriu, fonduri pentru plata acestora.
„În cursul anului 2023, în situaţia în care fondurile asigurate din contul de disponibil prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare, nu asigură plata integrală a cererilor de decontări transmise conform prevederilor legale în vigoare, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Energiei, pot aloca, din bugetul propriu, fonduri pentru plata acestora”, se menţionează în proiect.
Acesta mai prevede că în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a OUG, se autorizează Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, „să efectueze virări de credite bugetare şi credite de angajament, în cadrul capitolului bugetar, între capitole bugetare şi între programe, peste limitele prevăzute, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate”, în vederea asigurării fondurilor necesare prevăzute la art. 7 şi art. 7 1 din OUG 27/2022.