Vin direct la tine acasă! Autoritățile au venit cu un anunț foarte important în ceea ce îi privește unii români. Ei sunt obligați să facă acest lucru. Despre ce este vorba?
Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB) a trimis luni, 8 mai, un comunicat de presă prin care informează că Serviciul pentru Protecția Animalelor din Capitală a efectuat verificări în data de 4 și 5 mai cu scopul de a vedea condițiile de deținere și de respectare a legislației în vigoare în ceea ce privește sterilizare și identificare prin microcipare a câinilor.
Acest lucru are ca scop prevenirea înmulțirii și prezenței necontrolate a câinilor în București.
În comunicat se mai arată că ”în cadrul activităţilor, poliţiştii Serviciului pentru Protecţia Animalelor, sprijiniţi de lucrători din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală a Sectorului 6 şi ai Direcţiei Generale de Poliţie Locală Bucureşti, au verificat 453 de imobile, unde au fost identificaţi 167 de câini deţinuţi, iar în urma verificării acestora s-a stabilit că 105 sunt sterilizaţi, 130 microcipaţi şi 121 vaccinaţi pe anul în curs”.
Șase câini care fac parte din rasele periculoase
În conformitate cu prevederile OUG 55/2002, au fost identificate șase exemplare canine aparținând unor rase potențial periculoase, dintre care trei nu fuseseră înregistrate la unitatea de poliție. Pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 33 de amenzi.
Aceste inspecții au început în 2022 și vor persista în toate sectoarele din București.
Reguli noi pentru deținătorii de câini
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului 55/2002, persoanele fizice din România pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 1.500 de lei și 3.000 de lei dacă își plimbă câinii fără zgardă, ham, botniță și lesă. Cu toate acestea, este important de reținut că această reglementare se aplică doar câinilor periculoși care atacă sau mușcă neprovocat și care au fost antrenați pentru lupte.
Conform legislației în vigoare, câinii potențial periculoși sunt clasificați în două grupe în funcție de rasa lor. Prima grupă cuprinde câinii dresați pentru luptă și atac, inclusiv Pit Bulls, Boerbulls, Bandogs și rasele încrucișate ale acestora. Al doilea grup cuprinde American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Argentinian Dog, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și rasele încrucișate ale acestora.
Mai mult, o propunere de lege aflată în prezent în atenția senatorilor propune majorarea la 5.000 de lei a amenzii pentru românii care își plimbă câinii fără botniță, precum și pentru cei care își abandonează câinii agresivi sau dresați pentru lupte. Această propunere vine din partea deputaților PSD Laura Vicol-Ciorbă, Nicolae Georgescu și Eugen Neață, care consideră că amenda actuală nu descurajează suficient de mult proprietarii de câini să își plimbe animalele în public fără botniță.
Ei au dat ca exemplu două incidente recente, unul în ianuarie 2023, când o femeie a fost ucisă de câini în timp ce făcea exerciții fizice în aceeași zonă a Lacului Morii, și altul în februarie 2023, când doi câini de luptă Cane Corso au atacat o femeie și câinele ei pe digul Lacului Morii. Câinii scăpaseră din curtea stăpânului lor și alergau liberi pe câmp înainte de a ataca cățelul femeii. Din fericire, femeia a reușit să scape nevătămată.