În Bucureşti, niciun recenzor nu a ieşit pe teren în prima zi a recensământului, din cauză că în primării încă se face sincronizarea datelor pe tablete. În plus, în continuare este lipsa de personal.
De exemplu, în Sectorul 2, sunt angajaţi doar 58 de recenzori, deşi este nevoie de peste 280. Iar în Sectorul 4 sunt disponibili doar 90 de oameni din cei 250 de care ar fi nevoie.
Ca să nu mai amâne, autorităţile au decis să înceapă etapa a doua a recensământului cu oamenii pe care îi au. Fiecare recenzor are stabilit numărul de gospodării la care trebuie să ajungă. Vor fi chestionaţi şi cei care au completat doar o parte din chestionar de către capul gospodăriei şi nu au finalizat autorecenzarea.
Ce se întâmplă dacă recenzorul nu vă găsește acasă?
„Acolo unde recenzorul nu găseşte pe nimeni acasă, lasa un bilet, un număr de telefon şi se înţeleg ei după când să se întâlnească”, a spus coordonatorul recenzorilor, potrivit stirileprotv.ro
Recenzorii sunt plătiți în funcţie de numărul de chestionare completate şi numărul de locuințe la care reuşesc să ajungă.
„Un recenzor va primi 3,5 lei pentru un chestionar corect completat, care privește gospodăria, și 7 lei pentru un chestionar care privește persoana. Există o mică diferență aici. În cazul localităților izolate sau dispersate, unde recenzorii vor primi 9 lei pentru chestionarul de persoană și 7 lei pentru cel de gospodărie”, a spus Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al recensământului.
În principu, cea de-a doua etapă a recensământului ar trebui să se încheie pe 17 iulie. Cu toate acestea, având în vedere condițiile deficitare în care a început, este posibil ca ea să se mai prelungească.
Autoritățile ne avertizează să avem grijă la impostori
Amintim românilor că trebuie să aibă grijă și să fie precauți. S-ar putea ca unele persoane să se dea drept recenzori pentru a vă intra în casă. Țineți minte că recenzorii poartă o legitimație specială și nu vă vor cere să intre în locuința dumneavoastră. Datele vor fi completate la ușă.
Este important de știut cum deosebim recenzorii de impostori.
„Oamenii pot solicita recenzorului, pe lângă legitimatia ştampilată de Primărie, să prezinte actul de identitate”, a mai precizat coordonatorul, la Antena 3.
Ce riscați dacă nu îi răspundeți recenzorului?
Dacă nu răspundeți la întrebările recenzorului riscați amenzi între 1.000 lei şi 3.000 lei.
Amenzile sunt şi mai mari, între 1.500 lei şi 5.000 lei, pentru cei care nu permit accesul recenzorilor în locuinţă.
De asemenea, şi recenzorii pot fi amendaţi, cu până la 5.000 de lei, asta dacă folosesc datele colectate în alt scop.