Sâmbătă, 4 iunie, a început oficial Recensământul din ușă în ușă. Recenzorii vor avea misiunea de a bate la ușile celor care nu au completat formularele online și de a le cere să completeze chestionarele. Autoritățile au creat un soft special, iar programul le va indica recenzorilor adresele la care trebuie să ajungă. Fiecare se va ocupa de o anumită zonă, cu un număr limitat de străzi și blocuri.
Toate datele colectate de recenzori sunt introduse în sistem cu ajutorul unei tablete.
„În timpul unei recenzări, sistemul se poate bloca, deocamdată nu întâmpinăm probleme, sau lipsa semnalului, sau să se blocheze tableta”, a spus Alin Dobre, coordonator local recenzor.
Autoritățile ne avertizează să avem grijă la impostori
Amintim românilor că trebuie să aibă grijă și să fie precuți. S-ar putea ca unele persoane să se dea drept recenzori pentru a vă intra în casă. Țineți minte că recenzorii poartă o legitimație specială și nu vă vor cere să intre în locuința dumneavoastră. Datele vor fi completate la ușă.
Este important de știut cum deosebim recenzorii de impostori.
„Oamenii pot solicita recenzorului, pe lângă legitimatia ştampilată de Primărie, să prezinte actul de identitate”, a mai precizat coordonatorul, la Antena 3.
Ce riscați dacă nu îi răspundeți recenzorului?
Dacă nu răspundeți la întrebările recenzorului riscați amenzi între 1.000 lei şi 3.000 lei. Amenzile sunt şi mai mari, între 1.500 lei şi 5.000 lei, pentru cei care nu permit accesul recenzorilor în locuinţă. De asemenea, şi recenzorii pot fi amendaţi, cu până la 5.000 de lei, asta dacă folosesc datele colectate în alt scop
INS nu a reușit să actualizeze tabletele
Aproximativ 20.000 de tablete au fost împărțite la nivelul tuturor județelor din România. Fiecare recenzor accesează tableta pe baza unei parole unice.
Având în vedere numărul mare de dispozitive, reprezentanții INS nu au reușit încă să le actualizeze în timp util.
„Recenzarea pe teren nu a început – se introduc datele din baza de date de la autorecenzare, astfel încât să se coreleze hărțile existente pe tabletă cu persoanele care s-au autorecenzat. A fost un volum uriaș de date, tocmai de aceea procesul a fost puțin întrerupt. Colegii mei au lucrat non-stop, dar fiind volumul mare de date s-a dus la această întârziere.”, a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt recensământ.
Cât poate câștiga un recenzor?
Un recenzor încasează 7 lei pentru un singur chestionar. Astfel, un recenzor poate câștiga până la 9.000 de lei net în această a doua parte a recensământului. Pentru un singur chestionar încasează 7 lei și câte 3,5 lei de membru de familie. Dacă adresele sunt dispersate, prețul crește.
„Avem stabilit undeva între 300 și 500 de persoane care au rămas nerecenzate. Se câștigă și bine, lucrezi și cu omul”, a spus Iuliana Dobrotă, recenzor.