Poliția Română a trimis un comunicat de presă prin care informează că miercuri, 7 august, au avut loc mai multe descinderi într-un dosar de înșelăciune cu mașini de lux. Organele de ordine au scos la iveală cum acționau cei implicați.
Percheziții într-un dosar de înșelăciune cu mașini de lux
În data de 7 august, poliția și procurorii au realizat percheziții în mai multe locații, având ca țintă indivizi acuzați de înșelăciuni cu efecte severe.
Cazul investigat se referă la indivizi acuzați că au păcălit bănci prin prezentarea de documente false pentru a obține, în leasing, vehicule de lux. Acestea erau în valoare de peste două milioane de lei. Aceste bunuri au fost valorificate ilegal ulterior.
Conform unui comunicat emis de Poliția Română, ofițeri de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Timiș, alături de procurori de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, au desfășurat 12 percheziții domiciliare în:
- Timiș (zece)
- București (una)
- și Ilfov (una), într-o anchetă legată de înșelăciuni cu efecte severe
În timpul perchezițiilor, au fost localizați și reținuți mai mulți suspecți. Anchetatorii au confiscat:
- telefoane
- laptopuri
- și alte probe, cu scopul de a demonstra infracțiunile săvârșite
Grupul a creat mai multe companii pe numele unor persoane de fațadă pentru a-și ascunde activitățile ilegale.
Ce au descoperit polițiștii?
În urma cercetărilor, spun polițiștii, s-a descoperit că mai multe persoane specializate în crearea de scheme financiare pentru fraudarea instituțiilor bancare ar fi utilizat date financiare false sau tranzacții comerciale fictive pentru a achiziționa autoturisme de lux în sistem leasing.
Aceste scheme datează de începutul acestui an. De asemenea, polițiștii spun că aceste persoane se foloseau de ajutorul diverselor societăți comerciale și al persoanelor interpuse.
Valoarea totală a tranzacțiilor era de peste 2.100.000 de lei.
„Din cercetări a reieşit că, de la începutul anului 2024 şi până în prezent, mai multe persoane, specializate în crearea de mecanisme financiare de fraudare a instituţiilor bancare, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi prin persoane interpuse, s-ar fi folosit de prezentarea unor date financiare nereale sau tranzacţii comerciale fictive, achiziţionând (în sistem leasing) autoturisme de lux, cu o valoare de peste 2.100.000 de lei. Ulterior, persoanele în cauză ar fi înstrăinat autoturismele, în vederea valorificării acestora în mod fraudulos”, se arată în comunicat.
Cu sprijinul complicilor lor din cadrul firmelor de leasing sau al dealerilor de mașini, suspecții reușeau să achiziționeze în mod obișnuit limuzine de lux, în special de la BMW.
După ce obțineau mașinile, acestea erau vândute pentru doar 30% din valoarea lor, iar suma obținută era împărțită între membrii grupului.
Mașinile erau gata să fie exportate în afara Uniunii Europene. Totuși, anchetatorii au reușit să le oprească. Una dintre ele a fost recuperată în Bulgaria.
Direcția Operațiuni Speciale a Poliției Române a oferit asistență tehnică specializată în acest caz.