Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a crescut considerabil șansele ca un eveniment El Niño să se formeze în Oceanul Pacific tropical în această vară, grăbind schimbările climatice și modificând modelele meteorologice globale, informează Axios.
Acest lucru ar putea duce la primul an în care temperaturile medii globale ale suprafeței Pământului să se apropie de ținta strictă a Acordului de la Paris privind schimbările climatice de 1,5 °C (2,7 °F) peste nivelurile preindustriale, declară Zeke Hausfather, lider în cercetarea climatică în cadrul companiei Stripe.
Apele Oceanului Pacific se încălzesc rapid și este de așteptat să asistăm la cel puțin un El Niño moderat în perioada mai-iulie și să continue în iarna emisferei nordice, a precizat NOAA, conform site-ului Axios.
Ce este fenomenul El Nino și cum ne afectează
El Nino este un fenomen climatic natural, asociat cu o creştere a temperaturilor, o secetă sporită în anumite părţi ale lumii şi ploi abundente în altele. Fenomenul s-a produs cel mai recent în sezonul 2018-2019 şi a lăsat în urmă un episod îndelungat al fenomenului La Nina, care provoacă efecte inverse şi, mai ales, o scădere a temperaturilor.
În pofida efectului termic moderator generat de La Nina, ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi din istoria înregistrărilor meteorologice. În absenţa fenomenului La Nina, situaţia cauzată de încălzirea climei globale ar fi putut să fie şi mai gravă.
Tendințe pentru formarea El Niño
Noua perspectivă citează mai multe tendințe pentru formarea și intensitatea El Niño, comparativ cu doar o lună în urmă. Este vorba de creșterea temperaturilor de la suprafața mării, precum și de prezența apelor neobișnuit de calde sub suprafață, din Pacificul de Vest spre est, precum și de alizee în schimbare.
În plus, proiecțiile modelelor computerizate au devenit din ce în ce mai optimiste atât în ceea ce privește dezvoltarea, cât și intensitatea El Niño.
Șansele ca El Niño să se formeze până în iulie
Șansele ca El Niño să se formeze până în iulie și să dureze până în iarna emisferei nordice sunt acum de 82%, cu șanse de peste 90% mai târziu în această vară, a descoperit NOAA. Şansele de cel puţin un El Niño moderat, la sfârșitul anului, sunt de 80%, cu aproximativ 55% mai mult șanse decât un eveniment puternic El Niño.
Meteorologii de la Centrul de Predicție Climatică NOAA au atribuit o șansă de doar 5% până la 10% ca El Niño să nu aibă loc, din cauza potențialelor erori care pot avea loc în ocean și atmosferă. Pentru ca ciclul climatic să se dezvolte, schimbările în condițiile atmosferice și oceanice trebuie să se consolideze reciproc într-o serie complexă de evenimente.
Temperaturile globale ale suprafeței oceanelor au fost în afara graficelor în ultimele luni, o tendință legată de formarea lui El Niño.
Cel mai cald an! Care sunt pericolele
Evenimentele El Niño au loc în mod natural, iar căldura oceanului, dintre care o parte este transferată în atmosferă, servește la accelerarea temporară a ritmului schimbărilor climatice cauzate de om.
„Un El Niño moderat până la puternic crește substanțial șansele ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat și ca acesta să fie primul an care să depășească 1,5°C”, a spus Hausfather.
Aceasta ar fi o piatră de hotar simbolică, deoarece ținta Acordului de la Paris se referă la încălzirea pe termen lung, nu la un singur an. Un studiu din 2003 privind legătura dintre El Niño și bolile infecțioase a arătat creșteri ale incidenței cazurilor de malarie de-a lungul coastelor Venezuelei și Braziliei în timpul și după anii care au stat sub semnul El Niño.
Studiul a analizat zeci de cicluri între El Niño, La Niña și faza „neutră” a ciclului, care, luate împreună, sunt cunoscute sub numele de ”El Niño-Oscilația Sudică” sau ENSO.
Cercetătorii, care au analizat date ce datează din 1899, au descoperit o creștere a cazurilor de malarie, în timpul sau după El Niño, în Columbia, India, Pakistan și Peru. De asemenea, cazurile de dengue, o altă boală transmisă de țânțari, au crescut în zeci de insule din Pacific.