După ce premierul Ludovic Orban a anunţat că ţara noastră va renunţa la energia pe bază de cărbune, minerii ameninţă din nou cu proteste de stradă în Bucureşti, ce aduc aminte imediat de mineriadele din anii ’90. Minerii sunt îngrijoraţi că măsurile propuse de Guvernul României îi vor lăsa fără locuri de muncă.
Invitat la Antena 3, un lider sindical a declarat că pierderea locurilor de muncă ar însemna sărăcie maximă în zona Olteniei, în Gorj, unde deja există o lipsă acută de locuri de muncă. În plus, el a criticat şi faptul că România, în timp ce anunţă aceste măsuri, importă energie electrică produsă pe bază de cărbune din Serbia sau Ucraina.
“Suntem nemulțumiți și îngrijorați. Este o situație dramatică. Pierderea acestor locuri de muncă ar însemna sărăcie maximă. Aici este o lipsă acută de locuri de muncă, în zona Olteniei, în Gorj – inima mineritului de suprafață.
Mai avem o supărare foarte mare. România importă energie electrică de la sârbi, de la ucraineni, țări din afara UE și care produc energie electrică pe cărbune. Cu alte cuvinte, pe românii tăi îi lași fără locuri de muncă, îi trimiți acasă, dar în același timp, prin legile din România se importă energie electrică tot pe bază de cărbune, culmea!”, a declarat liderul sindical.
Declaraţiile lui Ludovic Orban care au produs aceste reacţii
Premierul Ludovic Orban a declarat că România va renunţa la producţia de energie pe bază de cărbune, iar centralele Complexului Energetic Oltenia vor fi trecute pe gaze, în condiţiile noii politici europene privind reducerea emisiilor de carbon.
“Reactoarele 3 și 4 sunt fundamentale, trecerea pe gaz a Complexului Energetic Oltenia, trebuie să trecem la noile tipuri de energie. (…) Principala noastră direcție de utilizare a banilor va fi în investiții publice, o spun de acum, investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică.
Gândiți-vă că vine Green Deal-ul peste noi, noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, va trebui să creștem eficiența energetică, randamentele și pe capacitățile actuale care lucrează pe gaz. E nevoie de proiecte ample de investiții în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o țară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică”, a declarat Orban pentru Digi24.