Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vine cu vești proaste. Aceasta anunță că temperaturile scad şi cu 10 grade în sud-estul ţării, iar la munte sunt anunţate precipitaţii mixte, printre care lapoviță, dar și ninsori. Totodată, temperaturile ar putea ajunge chiar și la -7 grade.
Schimbarea vremii se va produce la jumătatea săptămânii, când un val polar va lovi întreaga țară, cu temperaturi extrem de scăzute față de normalul acestei perioade.
„Săptămâna viitoare, mai ales în a doua parte a ei, o masă de aer rece va determina scăderea valorilor de temperaturi sub ceea ce ar fi normal pentru a doua decadă a lunii noiembrie în ţara noastră”, a anunţat, la Digi24, Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
În același timp, meteorologul anunță că este mult prea devreme ca ANM să spună cum va fi iarna în acest an, însă până acum se poate spune doar că „avem o lună noiembrie al cărei debut a adus zile de vară şi ne aşteptăm ca cel puţin până la sfârşitul lunii să mai avem astfel de alternanţe de zile mai călduroase, urmate de perioade mai reci”, a declarat directorul ANM la Digi24.
Răcirea vremii a început să se resimtă încă de sâmbătă, când temperaturile au început să scadă treptat, maximele fiind situate între 10-19 grade. Duminică, vremea să răcește și mai rău, în unele zone fiind chiar și 7 grade.
„Duminică, 7 noiembrie, se va păstra acelaşi ecart al valorilor de temperaturi, chiar uşor mai coborâte, 10-17 grade Celsius.
Luni, 8 noiembrie, va fi o uşoară creştere, până la 20 de grade Celsius, însă de marţi, 9 noiembrie, o masă de aer mai rece va detemina scăderea regimului de temperaturi până la valori între 7-11-12 grade în partea de vest-sud-vest-sud a ţării, chiar 8-9-10 grade în Bucureşti”, a declarat directorul ANM.
Prognoza meteo ANM pentru următoarele două zile
În ceea ce privește prognoza meteo pentru ziua de duminică, ANM anunță că cerul va fi noros, iar în Crişana şi Maramureş şi pe arii mai restrânse în Banat, Transilvania şi Moldova, precum şi în zonele de munte va ploua.
Spre sfârşitul intervalului în nordul Carpaţilor Orientali, trecător vor fi posibile precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat cu uşoare intensificări pe crestele montane. În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea se vor încadra între 10 şi 17 grade, iar cele minime între 2 şi 11 grade. Dimineaţa şi noaptea, local va fi ceaţă, posibil asociată cu burniţă.
Și în București vremea va fi închisă, ar temperatura maximă va fi de 14…15 grade, iar cea minimă va fi de 6…8 grade.
Luni, temperaturile se vor menține încă ridicate, în regiunile sudice şi sud-estice şi apropiată de normalul termic al perioadei în rest. În vestul, nordul şi centrul ţării cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua, iar în zona montană înaltă se vor semnala precipitaţii mixte. Meteorologii anunţă că în celelalte regiuni, înnorările vor fi temporare, în prima parte a zilei, local va fi ceaţă, iar noaptea pe arii restrânse va ploua.
În București, vremea se va încălzi faţă de ziua precedentă, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 19 grade, iar cea minimă va fi de 9…10 grade. Dimineaţa se va semnala ceaţă.