Precipitațiile, ploile și ninsoarea, pun stăpânire pe toate regiunile țării din această noapte, avertizează meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie. Zona de sud-vest a României va fi cuprinsă prima dată și apoi precipitațiile se vor extinde în toate regiunile.
Ploile şi ninsorile vor cuprinde toată ţara, începând cu noaptea de luni spre marţi, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Ploi și ninsori în toate regiunile
„Începând din noaptea de luni spre marţi (6/7 decembrie) aria precipitaţiilor se va extinde dinspre sud-vest şi va cuprinde toate regiunile. La munte va ninge, în centrul, nordul şi nord-estul ţării treptat vor predomina ninsorile şi local se va depune strat de zăpadă”, spun meteorologii, potrivit Agerpres.
Ploile vor fi moderate cantitativ în sud-vest, unde se vor acumula cantităţi de apă de 15 – 20 litri/mp şi izolat 30 litri/mp.
Îndeosebi în Transilvania, precum şi în centrul şi nordul Moldovei, pe arii restrânse vor fi depuneri de polei.
În zona montană înaltă va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă şi vor fi intensificări ale vântului, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.
Ninge deja în Gorj
Drumarii acţionează, luni, cu 6 utilaje cu lamă şi material antiderapant pe DN 67C Novaci-Rânca, unde ninge din cursul nopţii, au anunţat reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale (SDN) Târgu Jiu.
Potrivit SDN, carosabilul este curat, parţial întâlnindu-se zăpadă tocată.
„Rugăm participanţii la trafic să circule cu atenţie, iar la urcare în Rânca cauciucurile de iarnă sunt obligatorii”, au spus cei de la SDN Târgu Jiu.
Stratul de zăpadă în Rânca măsoară aproximativ 10 centimetri.
Temperaturi neobișnuite în decembrie
Luna decembrie se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice, respectiv ninsoare, viscol şi ceaţă persistentă, în timp ce valorile termice vor marca o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius faţă de noiembrie, conform caracterizării climatice a primei luni de iarnă.
Meteorologii susţin că în decembrie se pot înregistra şi temperaturi neobişnuite pentru această lună, de peste 15-20 de grade Celsius, dacă în zona ţării noastre pătrund mase de aer tropical ce produc creşteri spectaculoase ale valorilor termice.
„Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni şi mai rar, lapoviţă şi ploaie. O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună, dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius, faţă de ultima lună de toamnă”, precizează specialiştii ANM.