Ungurii, francezii și italienii fac bani de pe urma României! Românii fac această greșeală zilnic, fără să-și dea seama că umplu portofelele străinilor, în loc să sprijine producătorii locali.
România exportă mai puțin vin decât importă
România exportă mai puțin vin decât importă, chiar dacă producția este în creștere. Pe scurt, românii beau mai mult din străinătate, în special din Italia, Franța și Ungaria.
În 2023, de exemplu, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat. România a cumpărat vin în valoare de peste 268 de milioane de euro, dar a trimis peste hotare de doar 72,5 milioane de euro, adică de aproape patru ori mai puțin.
„În momentul de față este o cerere foarte mare de vinuri care provin din alte țări, de la alți producători, și pun asta pe seama curiozității iubitorilor de vin. Practic, ce fac, ei se inițiază cu vinuri de la producători locali, după care vor să experimenteze și alte lucruri, și în felul ăsta caută să guste, să bea, să descopere vinuri din țări cu o istorie mai îndelungată.
În momentul de față ar trebui o promovare mai accentuată pe partea de vinuri. Să fim prezenți la tot ce înseamnă evenimente de acest gen”, a explicat un somelier.
Prețul mediu pe litru pentru vinul exportat a crescut
Conform fondatoarei platformei „Wines of Romania”, la prima vedere, nu există o mare diferență în piața vinului din România în ceea ce privește exporturile și importurile din ultimii doi ani, transmite ProTV.
Totuși, ea a observat o tendință clară: o creștere a prețului mediu pe litru de vin exportat, cuprinsă între 5% și 7% pe an, însoțită de o scădere a volumelor exportate, cu o diferență de peste 10% între anii 2021 și 2023.
Asta ar însemna că tot mai multe băuturi premium românești ajung la mai mulți consumatori și că România începe să aibă clienți pe piața internațională care revin la vinurile românești.
Într-un scenariu optimist, ea a sugerat că este posibil ca consumatorii să înțeleagă acum că România produce vinuri bune și că, în orice caz, asistăm la o consolidare a poziției vinurilor premium românești, care ar putea servi drept fundație pentru dezvoltarea viitoare.
„Stăm bine din punct de vedere al tendinței, din punct de vedere a creșterii, dar încă mai este foarte mult de lucru atunci când vine vorba de export vin românesc, pentru că ne aflăm în momentul de față undeva între 5 și 7% cantitate de vin românesc exportat anual, ceea ce este încă foarte puțin, având în vedere cantitatea foarte mare sau din ce în ce mai mare pe care o avem, dar mai ales calitatea vinurilor românești și potențialul acestora la nivel internațional.
Anul trecut, 2023, s-a înregistrat o producție de 4,4 milioane hectolitri de vin, cu 15% mai mult față de 2022”, a explicat fondatoarea platformei Wines of România.