România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte randamentele la hectar, la producţia agricolă, deşi se află pe locul cinci în rândul Statelor Membre, din punct de vedereal suprafeţei cultivate.
Anul trecut, în România, suprafeţele cultivate cu cereale au crescut faţă de 2011, însă producţia a înregistrat o cădere de aproape 40%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Pe ansamblu, producţia agricolă vegetală a înregistrat o singură creştere, la sfecla de zahăr, însă în cazul acestei culturi, suprafaţa cultivată la nivel de ţară este una extrem de mică (28 mii hectare).
Producţiile scăzute din agricultură obţinute în 2012 sunt, potrivit specialiştilor, urmarea secetei prelungite manifestate anul trecut, lipsa unor sisteme de irigaţie eficiente simţindu-se pe deplin.
Şi în cazul plantelor oleaginoase, precum floarea-soarelui, producţia obţinută a fost în scădere cu nu mai puţin de 23%.
În cazul legumelor şi fructelor producţia a fost mai mică cu 17% atât datorită scăderilor de randamente la hectar, cât şi diminuării suprafeţelor cultivate.
Vestea proastă şi care prevesteşte pentru lunile următoare scumpiri la toate produsele agricole este că, la nivelul Uniunii Europene, în anul 2012, s-a remarcat o scădere, atât a suprafeţelor cultivate, cât şi a producţiilor şi randamentelor la unele culturi agricole de bază.