Săptămâna aceasta, Statele Unite au decis oficial să suplimenteze numărul de soldaţi americani prezenţi pe teritoriul României.
Circa 1.000 de soldaţi americani sosesc în curând în România, din Germania
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a anunţat, miercuri, decizia SUA de a trimite trupe suplimentare în Europa. Astfel, 2.000 de soldați americani vor ajunge în Germania și Polonia.
Alţi aproximativ 1.000 de soldaţi americani vor fi dislocaţi din Germania în România.
În acest moment, 900 de militari americani sunt staţionaţi în România în bazele de la Deveselu, Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu, alături de tehnică modernă de luptă, precum avioanele F-15 Strike Eagle şi dronele de atac MQ-9 Reaper.
Militarii care sunt aşteptaţi acum să sosească în ţara noastră fac parte dintr-un batalion de infanterie motorizată „Stryker” al Regimentului 2 Cavalerie. În acest moment, ei sunt staţionaţi în Germania, în baza de la Vilseck.
Unde vor fi cantonaţi militarii americani?
Unităţile Stryker ale armatei americane sunt folosite exact pentru acest tip de misiuni care presupun dislocarea rapidă a trupelor dintr-un loc în altul, notează Digi24. Un batalion standard Stryker ar trebui să aibă circa 40 de transportoare blindate, plus alte vehicule uşoare de transport sau auxiliare.
Ministrul român al Apărării nu a spus clar unde vor fi cantonaţi militarii americani, însă se poate presupune că este vorba despre bazele de la Deveselu, Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu.
“Avem două sau trei locuri în care este posibil ca soldaţii să fie cantonaţi, dar nu e informaţie oficială în acest moment”, a declarat Vasile Dîncu.
Acestea sunt cele trei baze militare din România unde sunt deja trupe americane
Baza de la Câmpia Turzii este în plan să fie transformată într-un veritabil hub NATO pentru regiunea Mării Negre, potrivit programului European Detterence Initiative (Iniţiativa de Descurajare Europeană), prin care SUA încearcă să descurajeze atitudinea agresivă a Rusiei în regiune.
Americanii au anunţat deja că vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei aeriene de la Câmpia Turzii din România.
Baza de la Deveselu, unde este instalat scutul antirachetă american, este deservită în prezent de un număr de circa 200 de militari americani, cifra maximă care poate fi atinsă aici fiind de 500.
Baza de la Mihail Kogălniceanu este şi ea un „hub”, folosit în special pentru tranzitul trupelor americane şi NATO. În 2021, Ministerul Apărării a demarat un amplu program destinat realizării infrastructurii Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Se va construi un adevărat orăşel-militar, care va putea găzdui până la 10.000 de persoane, dar şi construcţii de clădiri, instalaţii militare, aerodromuri, piste de decolare şi de aterizare. La final, baza din judeţul Constanţa va deveni una dintre cele mai mari baze NATO din regiune.