Pe 6 iunie, Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește să reducă rata dobânzii, în timp ce Rezerva Federală (Fed) a SUA este mai reticentă în a adopta o măsură similară în 2024, din cauza inflației persistente peste pragul de 3%. Această situație, considerată o anomalie istorică, ar putea avea implicații semnificative asupra cursului de schimb al euro și ar putea agrava inflația importată în Europa.
BCE vizează o politică monetară neutră în 2025
BCE intenționează să relaxeze politica monetară în 2024 prin 3-4 reduceri ale ratelor dobânzii cu câte 25 de puncte de bază fiecare, conform analizei fintechului iBanFirst,. Obiectivul este să mențină o politică monetară suficient de restrictivă pentru a evita creșteri neașteptate ale inflației. În 2025, BCE vizează o politică monetară neutră, ceea ce implică alte trei sau patru reduceri similare.
Inițial, piața monetară anticipa șase reduceri ale dobânzilor de către Fed, șase de către BCE și cinci de către Banca Angliei pentru 2024. Cu toate acestea, reziliența creșterii economice și volatilitatea inflației au redus necesitatea de a relaxa politica monetară.
În prezent, piața prognozează doar două reduceri ale dobânzilor din partea BCE și câte una din partea Fed și a Băncii Angliei.
Reducerea ratei dobânzii de către BCE înaintea Fed reprezintă o anomalie istorică. Alin Latu, Country Manager România și Ungaria în cadrul iBanFirst, a subliniat că această situație ar putea afecta negativ cursul de schimb al euro și ar putea exacerba inflația importată în Europa.
BCE se așteaptă ca inflația din SUA să se stabilizeze în jurul valorii de 3% în timpul verii, înainte de a coborî sub acest prag simbolic abia la sfârșitul anului.
Decizia de a reduce rata dobânzii vine în două motive
În contextul actual, BCE a stabilit data primei reduceri a ratei dobânzii pentru 6 iunie. Decizia de a reduce rata dobânzii cu 25 de puncte de bază vine în două motive principale:
- Redresarea economică: Creșterea economică la nivel european a atins cel mai scăzut nivel în primul trimestru al anului și începe să se redreseze treptat. Relaxarea condițiilor de creditare pentru întreprinderi ar stimula investițiile și activitatea economică în general.
- Negocierile salariale: Teama de o spirală salariu-preț este mai puțin relevantă în contextul actual. Creșterile salariale negociate recent în diverse țări din zona euro, precum cele din Germania, sunt considerate ajustări pentru a compensa inflația acumulată în ultimii doi ani.
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a pledat pentru două reduceri consecutive ale ratei dobânzii în lunile iunie și iulie. Totuși, nu toți membrii Consiliului guvernatorilor sunt de acord cu un calendar fix, subliniind că BCE este „dependentă de date”.
Philip Lane, economistul-șef al BCE, a menționat că obiectivul pentru acest an este de a relaxa politica monetară, menținând-o totuși oarecum restrictivă pentru a evita creșteri neașteptate ale inflației.