Ar putea Marea Britanie să devină următorul mare producător de vin?

Ar putea vinurile engleze să reprezinte viitorul? În contextul schimbărilor climatice, un studiu indică faptul că anumite regiuni viticole tradiționale ale lumii ar putea să nu mai producă vin în mod rentabil.

În schimb, altele, situate mai la nord, ar putea să înceapă să exploreze această oportunitate.

„Schimbările climatice modifică geografia vinului. Vor exista câştigători şi pierzători”, este concluzia lui Cornelis van Leeuwen, profesor de viticultură la Bordeaux Sciences Agro.

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Reviews Earth & Environment, între 49% și 70% din regiunile actuale producătoare de vin ar putea să se confrunte cu un risc „substanțial” de a pierde capacitatea de a produce vin în mod rentabil, în cazul în care temperaturile globale vor crește cu mai mult de 2 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol.

„Putem întotdeauna să facem vin aproape peste tot (şi facem acest lucru în climate tropicale, în Tahiti, în India) dar aici vorbim de a face vin de calitate şi în condiţii economice rentabile”, a explicat Cornelis van Leeuwen.

În contrast, între 11% și 25% din regiunile deja ocupate de viță de vie ar putea observa o îmbunătățire a producției lor. În același timp, noi regiuni viticole ar putea să apară la latitudini și altitudini mai ridicate.

De exemplu, în sudul Marii Britanii, unde viticultura este în prezent într-un stadiu incipient.

pahar cu vin rosu
Pahare cu vin roșu, struguri / SURSA FOTO: Dreamstime

Majoritatea regiunilor mediteraneene ar putea deveni inadapatate climatic la producția viticolă

Pe de altă parte, „în cele mai severe scenarii de încălzire globală, majoritatea regiunilor mediteraneene ar putea deveni inadaptate climatic la producţia viticolă”, mai arată studiul.

Până la sfârșitul acestui secol, aproximativ 90% din regiunile viticole tradiționale situate în zonele costiere sau de câmpie din Spania, Italia și Grecia ar putea fi amenințate de dispariție. Iar peste Ocean, sudul Californiei se confruntă cu o perspectivă similară.

Pentru a face față acestor schimbări, unele regiuni producătoare vor trebui să se adapteze. De exemplu, acestea ar putea să adopte soiuri de struguri care rezistă mai bine la temperaturile ridicate și la secetă. Câteva exemple ar fi Carignan, Grenache și Mourvedre pentru vinurile roșii. Pentru vinurile albe, vorbim de Chenin și Xynesteri.

„Tragem un semnal de alarmă faţă de recursul la irigare: este o inadaptare. Viile irigate sunt mai vulnerabile la secetă dacă apa lipseşte.

Apa este o resursă limitată şi este o nebunie să o direcţionăm spre vie, care se poate acomoda foarte bine la o cultură uscată”, spune Cornelis van Leeuwen.