‘Un acord pe trei sau patru ani în valoare de 15-20 de miliarde de euro este posibil’, a declarat Mihaly Varga, secretar de stat la cancelaria primului ministru ungar, într-un interviu publicat pe portalul de ştiri origo.hu. Un acord este prevăzut pentru sfârşitul lunii ianuarie, a adăugat dl Varga.

Surse guvernamentale şi analişti au estimat anterior valoarea ajutorului între 10 şi 15 miliarde de euro.

O delegaţie FMI, condusă de Christoph Rosenberg, urmează să ajungă la Budapesta marţi pentru a purta discuţii asupra politicii bugetare, împreună cu Comisia Europeană. Delegaţia va rămâne în Ungaria până la data de 16 decembrie.

Guvernul conservator condus de Viktor Orban a cerut ajutorul FMI în luna noiembrie, în speranţa de a linişti pieţele după creşterea bruscă a impozitelor obligatorii şi deprecierea puternică a forintului, moneda ungară. Agenţiile de rating au sancţionat ţara pentru politica sa economică, considerată a fi neviabilă.

Cu puţin timp după victoria partidului său la alegerile legislative din 2010, liderul populist al guvernului afirmase că Ungaria s-ar putea finanţa prin mijloace proprii şi ar putea renunţa la utilizarea ultimei tranşe de 6 miliarde de euro din totalul de 20 de miliarde puse la dispoziţie de FMI, Banca Mondială şi UE. Acest împrumut a salvat Ungaria de la faliment în timpul crizei din 2008-2009.