in ciuda tuturor temerilor manifestate de cetatenii romini si, paradoxal, i pofida cresterii numarului de evenimente infractionale (cu uz de arma) din ultimul timp, Rominia are o legislatie destul de sanatoasa i privinta armelor de foc. Astfel, autorizatiile de portarma se elibereaza numai dupa o laborioasa verificare din partea Politiei. Vinzarile de arme catre populatie se fac i conformitate cu Legea nr. 17/2.04.1996 (privind regimul armelor de foc si al munitiilor). Desi i cuantum redus si contra preturi mereu crescinde (i respectul „algoritmului national” de scadere a puterii de cumparare), armele de vinatoare, de tir sportiv, munitia aferenta si alte accesorii se vind i continuare.
Rominia nu abunda i magazine particulare specializate, iar i centrele de comercializare ale firmelor de stat, „ai nostri” vinatori sau sportivi nu prea dau buzna. in fine, un scurt raid prin magazinele mentionate este edificator asupra ofertelor, pe cit de variate, pe atit de secatuitoare de buzunar. Gasesti pusti de vinatoare chinezesti, cehesti, spaniole sau indigene, cu icarcare prin fringere sau liniara, de calibre 4,5 si 5,5 mm, dar si second-hand cu marci blazonate (Winchester, Rothco etc.). in privinta pistoalelor si/sau revolverelor, oferta este mai diversificata (poti achizitiona chiar si un Walther de calibru 4,5 mm), cele cu aer comprimat fiind mai vindute. in ceea ce priveste munitiile, gasesti de toate: alice rotunde sau ascutite, diaboluri, cartuse…
Referitor la accesorii, gama oferita este uluitoare: de la cutite zimtate sau cu dublu tais la sisuri, sabii gurka, nepaleze sau „angoasantele” ninja; de la costume de camuflaj, palarii, tolbe, busole, rucsacuri la… atrape (imitatii din plastic, foarte reusite, ale pasarilor salbatice de apa) si catuse cu virtej (ca sa-ti imobilizezi dusmanul, pardon, vinatul).    
Prevederi legale referitoare la regimul armelor L