Desi se produc si albume de rock alternativ, blues, folk, pop de calitate, piesele acceptate in heavy – rotation (sase – zece difuzari pe zi) sunt aproape exclusiv comerciale: mult dance, techno-dance, soft rock, uneori hip-hop, de multe ori fara nici o valoare artistica. Acestea sunt agreate si sustinute de public in difuzare – votate in topuri, solicitate in emisiunile de dedicatii, ovationate in concerte – deci si in vanzare. Este o situatie intens exploatata de producatori, care sunt predispusi sa lanseze titluri la moda, superficiale, in defavoarea productiilor de mare tinuta.

Cu alte cuvinte, vindem ce se cere si cerem ce se vinde, fara a oferi publicului mai multe alternative. Desi persoanele peste 25 de ani au alte preferinte muzicale si ar cumpara produse mai sofisticate, oferta producatorilor locali se adreseaza orbeste segmentului majoritar, deoarece acesta ii asigura rapid si usor un profit considerabil. Care sunt riscurile acestei politici discografice? Publicul tanar de astazi, limitat la cateva genuri si titluri, majoritatea subproductii, considera ca aceasta este muzica ce il defineste si va ramane cu aceasta scara de valori si dupa ce va depasi pragul de 25 de ani. Cu greu va fi convins sa descopere ca exista si blues si gospel si R&B si trip-hop de calitate, ca exista si altceva in afara de manele, Britney Spears si Andreea Balan.

Asa cum „credinciosii” vremurilor flower-power refuza sa inteleaga ritmurile house, si tinerii de astazi vor avea migrene la auzul altor sonoritati decat cele cu care au crescut. De aceea, este important ca oamenilor sa li se ofere ocazia de a alege, sa aiba acces la un spectru larg de genuri si stiluri si posibilitatea de a „incerca” produse diferite. Este vital ca mass-media si casele de discuri sa nu fie total subjugate puterii audientei si sa nu uite sa promoveze, respectiv editeze, intr-un procentaj semnificativ, si acele titluri esentiale pentru o cultura muzicala robusta.

Industria muzicala din Romania se afla in plina expansiune si poate creste vedete adevarate, hituri fara varsta, albume de colectie. Nu trebuie decat sa vrem si altceva decat albume de unica folosinta, hituri de o zi si staruri de o vara. Macar dintr-un instinct de conservare ar trebui sa ne dorim ce e mai bun.

Precizare: Luminita Lupascu, Manager Box Office, este editorul lucrarii „Tot ce trebuie sa stii despre industria muzicala din Romania”.