Scenariul sfârşitului lumii este unul teribil, însă pare mai actual ca niciodată, în contextul riscurilor nucleare din prezent. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul american Nature Food, peste cinci miliarde de oameni (circa 63% din populația planetei) ar muri dacă ar izbucni un război nuclear între Statele Unite ale Americii și Rusia.
Un război nuclear între SUA și Rusia ar duce la dispariția a 63% din populaţia planetei
Un război nuclear între SUA și Rusia ar genera incendii pe porţiuni vaste ale Terrei, care ar aduce în atmosfera planetei peste 150 de milioane de tone de cenuşă, ce ar cauza distrugerea culturilor agricole de pe întreg globul pământesc.
În prezent, există aproximativ 12.705 de focoase nucleare în întreaga lume, Rusia are 5.977, iar SUA au 5.428, conform ultimului raport al International Peace Research Institute din Stockholm. SUA și Rusia sunt urmate de China (350), India (160) și Pakistan (165).
Pe scurt, un război nuclear la scară largă „ar produce o serie de schimbări climatice fără precedent în istoria omenirii. În cazul unui război nuclear ruso-american, mai mulţi oameni ar muri de foame în India şi Pakistan decât în ţările implicate direct în conflict”, a explicat Alan Robock, unul dintre co-autorii studiului și profesor de climatologie la Rutgers University din New Jersey.
A fost nevoie să treacă aproximativ 40 de ani de la dezastrele nucleare de la Hiroshima și Nagasaki pentru ca oamenii de ştiinţă să poată înțelege și să înceapă să dezbată cel mai letal efect al unui război nuclear: „iarnă nucleară”. În acest scenariu apocaliptic, praful, cenuşa şi fumul radioactiv ajung în atmosferă de unde blochează o parte din lumina solară. Temperaturile ar începe să scadă, iar recoltele agricole ar fi distruse, cauzând o foamete la nivel global.
Un război nuclear între SUA și Rusia ar duce la apariția „iernii nucleare”
Pentru a putea evalua modul în care un astfel de eveniment apocaliptic ar afecta capacitatea planetei de a susţine viaţa, oamenii de știință au calculat nivelul de funingine ce ar rezulta în urma unui război nuclear între SUA și Rusia. Un asemenea conflict ar împinge în atmosferă 150 de milioane de tone de cenuşă şi funingine radioactivă, temperatura medie de la suprafaţa planetei ar scădea cu 16 grade Celsius (de trei ori mai mult decât diferenţa de temperatură dintre perioada prezentă şi ultima epocă de gheaţă) şi cinci miliarde de oameni ar muri.
Aceste date au fost introduce în modelul computerizat Community Earth System al Centrului Naţional pentru Cercetări Atmosferice din SUA (NCAR), un instrument de predicţie care simulează schimbările apărute în nivelul radiaţiei solare ce ajunge până la suprafaţa Terrei şi schimbările de temperatură şi precipitaţii. Datele obţinute au fost folosite pentru a evalua efectele dramatice ale unei ierni nucleare asupra culturilor de cereale și asupra pescuitului.
„Cel mai important lucru de ştiut este cantitatea de fum care ajunge în atmosferă. Energia eliberată de incendiile izbucnite după exploziile nucleare este de 100 până la 1.000 de ori mai mare decât energia exploziilor nucleare propriu-zise. Iar în stratosferă nu plouă.
Deci dacă o cantitate atât de mare de fum ajunge până acolo, va rămâne acolo ani la rând”, a precizat Owen B. Toon, celălalt autor al studiului și profesor de ştiinţe atmosferice la Laboratorul pentru Fizică Atmosferică şi Spaţială (Laboratory for Atmospheric and Space Physics), care a colaborat cu Carl Sagan la realizarea studiului care a formulat conceptul de „iarnă nucleară”, relatează NatureFood.