Producția industrială a înregistrat în aprilie 2019 un regres de aproape 10%, față de luna precedentă, oferind primele indicii legate de o gripare a economiei românești. Îngrijorătoare sunt însă semnalele trimise de economia europeană, în frunte cu cea germană, unde evoluția producției industriale anuale suferă puternic încă din octombrie 2018.
Guvernul PSD a anticipat pentru 2019 o creștere economică de 5,5%, considerată mult prea optimistă atât de Opoziție, cât și de organismele financiare finternaționale, care estimează pentru România un avans economic anual în jurul procentului de 3,5%.
Iar evoluția economică din primele luni ale anului în curs, atât pe plan intern, dar mai ales extern, arată că cei care au criticat estimările mult prea optimiste ale guvernului au dreptate. Chiar dacă avansul anual al PIB, anunțat de INS, a fost de 5% pentru primul trimestru din 2019.
Mai mult decât atât: se înmulțesc vocile care vorbesc despre o nouă criză economică în Europa, care va afecta considerabil, mai mult ca sigur, inclusiv performața economiei românești.
Temerile privind o nouă perioadă de criză economică pe Bătrânul Continent, după cea care a afectat țările europene în 2008 și 2009 și din care revenirea completă nu s-a produs nici azi încep să capete din ce în ce mai mult contur, alimentate de evoluția slabă, negativă, a producției industriale din Germania și din zona euro.
Astfel, producția industrială a înregistrat în aprilie 2019 în Germania o depreciere de 1,8%, comparativ cu luna precedent a anului anterior, arată site-ul de analiză economică tradingeconomics.com.
Este a doua lună consecutivă în care producția industrială anuală, motorul economiei germane, înregistrează o depreciere, după martie 2019, când a scăzut cu 0,9%, anunțând intrarea pe o nouă tendință descrescătoare.
Dealtfel, cu excepția lunii februarie 2019, când a înregistrat o apreciere nesemnificativă, de 0,2%, evoluția producției industrial anuale a înregistrat în Germania valori negative încă din luna octombrie a anului trecut, după cum urmează: – 4,1% în octombrie, -2,4% în decembrie, -2% în ianuarie 2019.
Iar perioada mai puțin fastă prin care trece economia germană a atras, cum era firesc, o evoluție nesatisfăcătoare pentru economia zonei euro, în care producția industrială anuală înregistrează, de asemenea, valori sub zero: -2,9% în octombrie 2018, -4,1% în decembrie 2018, -0,4% în ianuarie 2019, 0 (stagnare) în februarie 2019, -0,7% și -0,4% în martie, respectiv aprilie 2019.
România, cu o economie integrată în proporție de 70-80% în cea europeană, nu are cum să facă notă discordantă. Datele INS arată că, într-o singură lună, aprilie 2019, producția industrială a scăzut cu 9,5%.
De notat că guvernul a anticipat initial pentru 2018 o creștere economică anuală de 6,1% și a încheiat anul cu o realizare de 4%.