Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a vorbit duminică seară, într-o emisiune televizată, despre șansele ca România să se confrunte anul viitor cu o nouă criză economică.
Vasilescu a ținut să precizeze că avansul PIB al economiei noastre nu este sustenabil, în acest moment. ”Nu toți banii care se creează într-o creștere economică nesustenabilă mai ajung și în buzunarele noastre”, a atras atenția reprezentantul BNR.
Confuzia făcută de comentatori
În privința unei noi crize, Vasilescu este însă sceptic:
”Mulți comentatori confundă criza cu recesiunea. Dacă astă-vară discuțiile despre recesiune erau foarte puternice, mai ales că Germania intrase în scădere de comenzi, iată că după venirea toamnei discuțiile despre recesiune s-au mai potolit. Unii spun că nu va mai fi recesiune în 2020, va fi poate în 2021. Recesiunile sunt mai dese decât crizele. Dacă o criză se petrece de 2 – 3 ori pe secol, o recesiune vine de până la 15 ori într-un secol. Recesiunile sunt frecvente, pentru că mai au și economiile nevoie de odihnă, obosesc și se mai odihnesc într-o recesiune”, a explicat consultantul BNR, la Digi 24 Tv.
Consilierul de strategie al Băncii Naționale a arătat care sunt factori care declanșează o criză economică. În lipsa lor, Vasilescu a precizat de ce crede că România nu se va confrunta cu una, anul viitor:
”Din mai multe motive. În primul rând că din America nu se anunță o criză, iar din 1907 și până acum, toate crizele au venit din America. Nici economia Chinei nu a ajuns încă la puterea de a arunca lumea în criză. Până acum, crizele vin numai din America, iar o criză de obicei se petrece de două ori, de cel mult trei ori într-un secol”, a argumentat el.
Ultima criză
Trebuie precizat că ultima criză economică s-a petrecut în România în 2009, an în care economia țării s-a prăbușit, consemnând o scădere a PIB cu 7,1%, raportată la anul precedent. Ulterior, 2010 a înregistrat nou regres economic, PIB scăzând cu 1,3%, în plus față de 2009.
În anul 2010 au avut loc, în consecință, tăierile salariale operate de guvernul Boc în sectorul public și o încercare de tăiere a pensiilor, pe care însă Curtea Constituțională nu a aprobat-o.
O altă măsură de criză a fost creșterea T.V.A. de la 19% la 24%, ce a redus și mai mult puterea de cumpărare a populației.
Contagiunea internațională
Criza economică ce a afectat România în perioada 2009-2010 a fost o consecință a crizei economice internaționale, declașată în 2007-2008 de criza financiară, ulterior economică, din Statele Unite, în care mai mulți coloși ai industriei financiar-bancare de peste ocean au dat faliment sau au fost salvați, prin injecții masive de capital, de către guvernul de la Washington.
În ciuda avertismentelor și a încercărilor de a stopa acest lucru, inevitabil s-a produs așa numita ”contagiune”, adică exportarea crizei în Europa, Asia și în restul lumii, la care nici economia românească nu a putut rămâne imună.