Fostul premier Florin Cîțu a susținut că în perioada următoare ar putea o criză economică extrem de dură. El a avansat, luni, două scenarii posibile pentru perioada următoare. Primul, prezentat de oficiali, prevede că totul va fi bine. În al doilea scenariu, se preconizează o criză economică mai dură decât cea din 2009-2012.
Potrivit lui Florin Cîțu, două scenarii sunt posibile în perioada următoare.
„Primul – cel prezentat de oficiali – totul va fi bine, stați liniștiți la locurile dumneavoastră, are grijă statul de toți etc… Al doilea – pe care l-am prezentat de la începutul anului- urmează o criză economică cel puțin la fel de dură că cea din perioada 2009-2012”, a scris pe Facebook Florin Cîțu.
Măsurile luate de UE vor adânci criza economică
Acesta spune că măsurile adoptate după 1 aprilie 2022, creșterea fiscalității, intervenția directă „cu bocancii” a statului asupra mecanismelor pieței și compensarea facturilor la energie, vor face această criză să fie mai dură și revenirea economiei, a dobânzilor și a inflației să fie întârziată cu cel puțin 16 luni.
„Dacă luăm în considerare varianta a doua, în care cred, există doar două măsuri importante care ne pot ajuta – reducerea fiscalității și dereglemenarea piețelor. Până acum toate deciziile luate au mers în direcția opusă – suprareglementare și suprataxare. Cu astfel de decizii ne ducem cu viteză spre faliment (piețele financiare ne-au spus-o deja săptămâna trecută când nu au vrut să ne dea bani decât foarte foarte scump)”, mai afirmă fostul premier.
El a mai spus că măsurile adoptate de UE, în marea majoritate, vor adânci criza economică și vor întârzia revenirea.
Avertisment fără precedent privind Europa și SUA
Amintim că, în urmă cu 10 zile, a fost lansat un avertisment fără precedent. Agenția de rating Standard and Poor’s a venit cu un nou raport în care a arătat că există riscul ca Europa și Statele Unite ale Americii (SUA) să intre în recesiune de anul viitor, în timp ce o politică monetară mai aspră va duce la o încetinire a creșterii economice.
Un raport al agenției de rating Standard and Poor’s arată că atât Europa, cât și Statele Unite Ale Americii riscă să intre în recesiune anul viitor, având în vedere că o politică monetară mai aspră va duce la încetinirea creștereii globale.
Agenția de rating mai spune că în timp ce creșterea economică stagnează, iar condițiile de finanțare devin mai stricte, există riscul creșterii ratelor dobânzilor.