Vine criza în România? Oamenii au primit cel mai serios avertisment: Ne-am temut că așa se va întâmpla

românia criză

Sursa: capital.ro

Îngrijorări în tabăra liberală privind direcția în care guvernul Ciolacu împinge economia României. Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan atacă dur deciziile social-democraților pe care-i acuză că vor împinge țara într-o criză economică profundă.

Rareș Bogdan critică dur guvernul Ciolacu pentru gestionarea economiei

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a lansat un atac dur la adresa guvernului condus de Marcel Ciolacu, acuzându-i pe liderii PSD de gestionarea defectuoasă a economiei naționale.

Într-o postare pe Facebook, liberalul a prezentat cifre care, în opinia sa, reflectă „dezastrul economic” provocat de actuala guvernare și întârzierea în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Întârzierea PNRR și riscul penalizărilor

Rareș Bogdan susține că România riscă să fie penalizată cu 1,5 miliarde de euro din cauza întârzierilor Guvernului Ciolacu în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor legate de PNRR.

Liberalul a specificat că cererea de plată nr. 3, depusă în decembrie 2023, este încă în curs de evaluare, ceea ce creează incertitudini în privința finanțării. El a subliniat că România a primit 9,1 miliarde de euro până acum din PNRR în timpul guvernării Ciucă, dar actualul guvern a ratat termenele pentru depunerea cererilor 4, 5 și 6, care însumează 9,05 miliarde de euro.

„Iată de ce mint PSD şi Ciolacu! Pentru a ascunde cifrele dezastrului economic păstorit de actualul premier şi liderii socialişti, cifre pe care le prezint mai jos. România riscă să fie penalizată cu 1,5 miliarde de euro din cauza întârzierii cu care Guvernul Ciolacu şi-a îndeplinit obligaţiile privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Şi asta deoarece cererea de plată nr. 3 depusă în decembrie 2023 este încă în curs de evaluare, după cum afirmă Daniel Dăianu în raportul Consiliului Fiscal”, scrie, miercuri seară, pe Facebook, Rareş Bogdan.

Investiții reduse și datorii în creștere

Rareș Bogdan a comparat realizările guvernului condus de Nicolae Ciucă, care a gestionat investiții record de 12% din PIB, cu actuala situație economică sub guvernul Ciolacu. El a subliniat că investițiile străine directe au scăzut cu 3,5 miliarde de euro, iar creșterea economică s-a redus cu două procente, în timp ce datoria externă a crescut cu 25 de miliarde de euro.

Aceste cifre, conform liberalului, demonstrează că guvernul Ciolacu „a pus frână economiei”, ducând la scăderea locurilor de muncă și a salariilor.

„În timp ce Guvernul Ciucă se poate mândri cu cele mai mari investiţii post-1989, şi anume 12% din PIB – şi vorbim doar de 6 luni din 2023 în care tragem linie sub 38,3 miliarde de euro, Guvernul Ciolacu stă aşa: investiţii străine directe mai mici cu 3,5 miliarde de euro (date BNR), creşterea economică s-a redus cu două procente, iar datoria externă a crescut cu 25 miliarde de euro.

Pe româneşte, Ciolacu a pus frână economiei. Adică locuri de muncă mai puţine şi mai prost plătite, şomaj, disperare. Scăderea investiţiilor şi încasările proaste au avut efect şi în sănătate, unde serviciile s-au scumpit, unde statul pur şi simplu este incapabil să asigure analize, investigaţii, infrastructură civilizată”, a mai scris liberalul.

SURSA FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Criza din 2008-2009 – un avertisment

Rareș Bogdan a făcut o paralelă cu criza economică din 2008-2009, avertizând că România riscă să repete greșelile din trecut, când deficitul bugetar excesiv a dus la tăieri masive de salarii, impozitarea pensiilor și creșterea TVA la 24%.

Liberalul consideră că actualul guvern, prin deciziile sale economice, ar putea împinge țara într-o criză similară, cu efecte devastatoare asupra economiei și a cetățenilor.

Absorbția fondurilor europene – la cote minime

Liderul PNL a adus critici și în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, menționând că în primele 8 luni din 2024 România a rambursat doar 2,5 miliarde de euro din cadrul financiar multianual 2014-2020, în timp ce rata de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune pentru CFM 2021-2027 este „zero” la nivelul lunii august.

„Ne-am temut că aşa se va întâmpla, deoarece socialismul cu faţă umană, capitalismul de cumetrie atâta poate, altceva nu ştie. Când am pus pe tablă reformele pe care le aşteptau românii, Ciolacu a pretins că PSD-ul din alte vremuri a apus, deoarece avem o largă majoritate, deci toate instrumentele să ducem România acolo unde merită, adică între primele 5 economii din UE.

Veneau bani europeni mulţi, modelul comunităţilor liberale înfloritoare era acolo, trebuia doar să-l multiplici în toate judeţele, în pungile de sărăcie pesediste tradiţionale, dar ce să vezi? Incompetenţă şi ticăloşie! Să vină să mintă fără jenă, în faţa românilor, că deficitul este cauzat de investiţii, este inconştienţă. Asistăm la o cacealma electorală care poate arunca România într-o prăpastie din care nici banii europeni nu o vor scoate mai devreme de 10 ani. Dar câţi români o vor mai lua la goană, în patrii de împrumut?”, a mai transmis Rareş Bogdan.

În final, Rareș Bogdan s-a întrebat de unde va tăia guvernul Ciolacu pentru a acoperi „dezastrul economic” creat, sugerând că opțiunile guvernului ar putea implica tăieri salariale, impozitarea pensiilor sau majorarea TVA la 24-25%. El a criticat faptul că acțiunile guvernului par să fie motivate exclusiv de considerente electorale, fără a lua în calcul impactul pe termen lung asupra economiei și populației.

Rareș Bogdan și-a exprimat îngrijorarea că PSD și Ciolacu vor împinge România într-o criză economică profundă, care va afecta toate categoriile sociale, de la angajați până la pensionari, cu efecte pe termen lung asupra stabilității țării.

„Cine a uitat criza din 2008-2009, când deoarece deficitul bugetar a fost atât de mare încât au trebuit tăiate masiv salariile, impozitate pensiile, puse taxe cumplite, TVA de 24%, să citească! PIB-ul prăbuşit cu 9 procente, şomaj, sărăcie, firme care îşi retrăgeau investiţiile, societăţi româneşti cu lacătul pe ele, împrumuturi externe de urgenţă, pentru a nu intra în incapacitate de plată, cum a fost pericolul în 1999, când ne-a trecut glonţul pe la ureche. Asta înseamnă consum fără acoperire!

Şi cine va plăti? Nu Ciolacu, căci el îşi permite să-şi taie salariul cu 25%. Ci toţi românii. Şi mă întreb la ce-i foloseşte lui Ciolacu o ţară în vrie, la frontiera estică a NATO şi UE, la o aruncătură de băţ de un război?”, a adăugat liberalul.