Vine finalul centralelor de apartament! Cu ce vor fi înlocuite gazele naturale

hidrogen

Se apropie finalul centralelor de apartament? Guvernul de la Londra și-a anunțat planul de a furniza țării energie cu conținut scăzut de carbon derivat din hidrogen. Va ajuta asta la atingerea obiectivului zero emisii de carbon?

Scopul Strategiei pentru hidrogen este de a avea capacitatea de a produce 5GW (cinci miliarde de jouli pe secundă) de energie, cu conținut scăzut de carbon derivat din hidrogen până în 2030. Acest lucru echivalează cu cantitatea de gaz utilizată de trei milioane de gospodării din Marea Britanie.

Acest hidrogen ar putea fi utilizat în diverse moduri. Cel mai ușor de pus în aplicare va fi, probabil, înlocuirea gazelor naturale derivate din combustibili fosili.

Hidrogenul poate fi ars exact în același mod, producând doar apă, fără CO2, deși va fi nevoie de aproximativ trei ori mai mult pentru a produce aceeași cantitate de energie.

De unde va veni hidrogenul

Gazul poate proveni din două surse, cunoscute sub numele de hidrogen „albastru” și „verde”.

„Așa-numitul hidrogen verde este produs prin împărțirea apei în părțile sale constitutive, hidrogen și oxigen, folosind electricitate derivată din surse regenerabile de energie, cum ar fi energia eoliană sau solară”, spune dr. Eike Thaysen, asistent in geoștiințe experimentale la Universitatea din Edinburgh.

Deoarece hidrogenul verde este produs folosind energie regenerabilă, acesta poate fi utilizat ca o modalitate de stocare a surplusului de energie regenerabilă. În schimb, hidrogenul albastru este produs folosind combustibili fosili și creează astfel emisii de carbon.

Un studiu al Universității Cornell și Universității Stanford a sugerat că hidrogenul albastru ar putea fi chiar și mai rău. Acest hidrogen ar avea o amprentă de carbon cu 20% mai mare decât arderea gazelor naturale sau a cărbunelui.

”Hidrogenul albastru este de aproximativ trei până la șase ori mai curat decât gazul natural – cu condiția ca carbonul să fie separat și stocat permanent”, spune Stuart Haszeldine, profesor de captare și stocare a carbonului la Universitatea din Edinburgh. Deci, chiar dacă 15% din dioxidul de carbon scapă în atmosferă, emisia totală este mult mai mică.

Sursa foto: Dreamstime