Vești proaste pentru românii care și-au planificat vacanțe în următoarele zile. Frigul vine în România, iar temperaturile o vor lua razna complet. Directorul ANM, Elena Mateescu trage un semnal de alarmă în acest context.
Directorul ANM, Elena Mateescu vine cu precizări de ulimtă oră referitoare la răcirea accentuată a vremii. Meteorologul susține mai multe zone ale țării se așteaptă să fie asaltate de inundați.
Ea a amintit de codul galben și cel portocaliu emise pentru duminică, în aproape toate zonele țării. În ceea ce privește ploile, meteorologul susține că întreaga cantitate de apă înregistrat depășește cu mult limita climatologică a lunii august în țara noastră.
”Până mâine dimineață, cele 12 județe din partea de sud a țării se vor afla sub incidența unei avertizări meteorologice de Cod portocaliu. Ne așteptăm ca prin acumulare, pe toată durata perioadei de avertizare să mai înregistrăm la nivel local cantități care să depășească 50 litri pe metru pătrat. De asemenea, este în vigoare și atenționarea meteorologică de Cod galben, valabilă pentru aproape toată țara. Aici ne așteptăm ca tot pe perioade scurte de timp să înregistrăm valori de precipitații de 25-45 de litri pe metru pătrat.
Ce este de consemnat, deja în aceste zone, în ultimele 24 de ore am înregistrat cele mai mari cantități de precipitații. La o stație meteorologică din Brașov am avut pe perioada intervalului de la ora 23:50 până la ora 02:00 în această dimineață, când a fost emis și un Cod roșu de tip nowcasting pentru zone din Brașov, cantități care au depășit 80-114 litri pe metru pătrat. Această cantitate depășește cu mult limita climatologică a lunii august în țara noastră, fiind de 60-65 de litri pe metru pătrat”, a declarat Elena Mateescu.
Cum va fi vremea în luna septembrie
Directorul ANM a precizat că vremea a început deja să se răcească și va continua așa și în următoarele săptămâni, temperaturile scăzând chiar și cu 10 grade. Totodată, vântul va fi și el prezent, iar de abia de pe 6 septembrie se va putea observa o creștere a acestora.
”Vremea s-a și răcit din punct de vedere termic. În partea de vest, centru, nord a țării, mai ales, am observat valori de temperaturi care în ultimele zile nu au depășit la nivelul maximelor 20-25 de grade Celsius, în timp ce în partea de sud-est am avut și astăzi 31 de grade Celsius, inclusiv pe litoral 26-27 de grade, chiar dacă a mai bătut vântul. În continuare, prima parte a acestei săptămâni observăm valori de temperaturi mai coborâte pentru această perioadă, în medie cu 9-10 grade, față de ce ar fi normal. În același timp vin și vești bune, observăm că începând cu 5-6 septembrie temperaturile sunt în creștere”, a adăugat directorul ANM.
Meteorologul susține că de abia la finalul săptămânii viitoare temperaturile își vor reveni, la 30 de grade. Ea a mai adăugat că nopțile vor începe să fie foarte friguroase, înregistrând temperaturi de 10 grade, iar precipitațiile vor fi și ele prezente.
În ceea ce îi privește pe cei care doresc să ajungă la mare, directorul ANM anunță temperaturi de 28 de grade weekend-ul viitor, dar și soare. La munte în schimb vor fi prezente ploile, dar și un vânt puternic.
”Spre sfârșitul săptămânii viitoare putem avea valori de temperaturi la nivelul maximelor în partea de sud-vest de 29-30 de grade Celsius. Trebuie să consemnăm, în special în partea de vest, centru, nord, mai ales în regiunile intracarpatice, valori de temperaturi cu mult mai coborâte, inclusiv în depresiuni. Pe parcursul nopților, temperaturile nu vor depăși 10 grade Celsius.
Dacă mâine aria precipitațiilor este în restrângere, chiar și din punct de vedere cantitativ, vom avea o pauză marți, dar miercuri, prima zi de toamnă aduce din nou valori de precipitații în vest, centru și nord, iar joi și weekendul va fi cu vreme mai frumoasă și precipitații mai puține. Cei care se vor afla în weekendul viitor la mare, așa cum am spus, vor fi valori agreabile, 26-26-27 de grade, mai multe ore cu soare.
La munte, valori mai coborâte pe parcursul nopților și reprize de ploaie, probabil pentru miercuri și joi. Pe crestele montane înalte, mai mari de 1700 de metri, vânt la rafală de peste 80-90 de km pe oră”, a mai declarat Elena Mateescu.