Vine frigul în România! Urmează zile de coşmar. Alertă meteo ANM

vremea meteo

Administrația Națională de Meteorologie avertizează cu privire la prognoza meteo. Meteorologii anunță un Cod galben de fenomene periculoase.

Vine frigul în România! Alertă meteo ANM

ANM precizează că începutul acesta de săptămână vine cu vreme rea. Meteorologii anunță un cod galben de precipitații, cod valabil pentru majoritatea regiunilor din țară. ANM mai spune că Banat, Crișana și Transilvania sunt vizate de un cod galben de ploi însemnate cantitativ, în timp ce la munte, în zonele înalte va ninge.

Meteorologii informează că avertizarea de cod galben este valabilă luni, până la ora 14:00, subliniind că acesta se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va menține până miercuri la ora 20:00.

Maramureș și Crișana

Chiar dacă precipitațiile se vor înregistra la nivelul întregii țări, anumite zone vor avea temperaturi puțin mai ridicate decât altele. Așadar, luni, în Maramureș, sunt așteptate precipitații și temperaturi maxime de 8 grade în Baia Mare, 6 grade în Satu Mare și 7 grade în Sighetu Marmației.

În Crișana, oamenii trebuie sa ia cu ei umbrela pentru că va ploua, maxima zilei nedepășind 5 grade atât în Oradea cât și în Arad.

Banat și Oltenia

În ceea cei privește pe bănățeni, aceștia vor avea parte de ploi, de vânt slab și de temperaturi sub normalul perioadei. În Timișoara vor fi 5 grade, în timp ce în Lugoj și Reșita vor fi 6 grade.

Va ploua azi și în Oltenia, însă temperaturile vor fi normale pentru acestă perioadă. Se vor înregistra 9 grade în Drobeta, 10 grade în Craiova, 10 grade în Târgu-Jiu, 11 grade în Râmnicu Vâlcea și 12 grade în Slatina.

Transilvania și Moldova

Meteorologii anunță, pentru Transilvania, că vor fi ploi la începutul zilei, ploi care se vor transforma în lapoviță și ninsoare spre seară. Temperaturile maxime vor ajunge până la 7 grade în Zalău, 6 grade în Deva, 9 grade în Cluj-Napoca, 10 grade în Alba Iulia, 11 grade în Bistrița, 13 grade în Târgu-Mureș, 11 grade în Sibiu, 8 grade în Miercurea Ciuc, 13 grade în Brașov și 13 grade în Sfântu Gheorghe.

Moldovenii au parte de o zi ploioasă, dar cu temperaturi bune în cea mai mare parte a regiunii. Temperaturile maxime vor ajunge până la 14 grade în Galați, 13 grade în Focșani, 10 grade în Vaslui, 9 grade în Bacău, 10 grade în Iași. 7 grade în Piatra Neamț, 6 grade în Botoșani și 4 grade în Suceava.

Dobrogea și Muntenia

Dobrogenii încep ziua cu câteva raze de soare, însă spre orele prânzului norii vor acapara cerul și va și ploua. În Tulcea maxima termică va atinge 14 grade, în Cernavodă se vor înregistra până la 16 grade, în Constanța 13, iar în Sulina 9 grade.

În Muntenia sunt așteptate precipitații sub formă de ploaie, posibile descărcări electrice, iar spre seară lapoviță.

În Pitești maximele termice vor ajunge la 12 grade, în Târgoviște la 12 grade, în Alexandria la 13 grade, în Ploiești la 14 grade, în București la 15 grade, în Giurgiu la 15 grade, în Buzău la 13 grade, în Sloboiza la 15 grade, în Călărași la 16 grade, în Brăila la 14 grade.

Prognoză pentru următoarele două săptămâni

Alertă meteo declanşată de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni. Se anunță temperaturi scăzute, mult mai reci decât în mod obișnuit, pentru următoarele două săptămâni. Media valorilor în timpul zilei va fi de 5 -8 grade, iar noaptea scad sub nivelul înghețului. După 19 martie, se va încălzi, dar ușor, cu medii diurne de până în 11 – 12 grade Celsius.

Banat

Vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă, îndeosebi în prima săptămână din interval. Până în data de 19 martie, media valorilor diurne va fi de 5…8 grade, iar a celor nocturne, în scădere treptată, de -3…1 grad.

După data de 19 martie, deși vor mai fi variații termice de la o zi la alta, tendința va fi de încălzire ușoară și astfel, media maximelor va oscila între 7 și 12 grade, iar a minimelor între -2 și 1 grad. Vor fi precipitații pe aproape tot parcursul intervalului, mai însemnate cantitativ pâna în data de 17 martie și în intervalul 20-23 martie

Crișana

Valorile termice vor fi mai scăzute față de cele normale pentru această perioadă, îndeosebi în prima săptămână din interval. Până în data de 19 martie, media maximelor va fi de 4…6 grade, iar a minimelor va fi în scădere de la 0 grade la -3 grade.

După data de 19 martie, vor mai fi variații termice îndeosebi în jurul datei de 23 martie, dar tendința va fi de încălzire ușoară și astfel, media valorilor diurne va oscila între 7 și 11 grade, iar a celor nocturne între -3 și 0 grade.

Vor fi precipitații pe aproape tot parcursul intervalului, mai însemnate cantitativ până la mijlocul primei săptămâni și în intervalul 20-23 martie.

Transilvania

Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă, în cea mai mare parte a regiunii, cu o medie a maximelor de 10 grade și a minimelor de 1…2 grade.

Apoi, vremea se va răci semnificativ și va fi mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă, mai ales până în data de 19 martie. În acest interval media valorilor maxime va fi de 2…4 grade, iar a minimelor va fi în scădere de la 1 grad la -5 grade.

Apoi, până la sfârșitul intervalului, vor mai fi variații termice, dar tendința va fi de încălzire ușoară. Media valorilor diurne va fi de 5…8 grade, iar a celor nocturne de -4…-2 grade. Precipitațiile vor fi prezente pe aproape tot parcursul intervalului, iar cantități de apă mai însemnate se vor înregistra până în data de 17 martie și în intervalul 20-23 martie.

Maramureș

În cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă din an. Până spre sfârșitul primei săptămâni, media valorilor diurne va fi de 3…5 grade, iar a celor nocturne va fi în scădere treptată de la 1 grad la -4 grade.

Apoi, până la sfârșitul intervalului, vor mai fi variații termice, dar tendința va fi de încălzire ușoară. Media valorilor diurne va fi de 6…10 grade, iar a celor nocturne de -3…-1 grad.

Vor fi precipitații pe aproape tot parcursul intervalului, iar cantități de apă mai însemnate se vor înregistra până în data de 17 martie și în intervalul 20-23 martie.

Moldova

Vremea va fi rece pentru această dată în mare parte a intervalului de prognoză. Astfel, între 16 și 24 martie, temperaturile maxime se vor situa, în medie regională, în jurul a 4 grade.

Valori mai ridicate vor fi la începutul intervalului, precum și la finalul celei de a doua săptămâni, când se vor înregistra aproximativ 8…9 grade. Regimul termic nocturn va marca o scădere între 15 și 19 martie, când minimele nocturne vor coborî de la 3 la -3 grade.

Ulterior, temperaturile minime se vor menține negative și vor fi cuprinse între -3 și -1 grad. Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ ridicată în decursul celor două săptămâni de prognoză, dar acestea vor fi importante cantitativ și se vor semnala pe arii extinse între 15 și 17 martie și, posibil, între 21 și 23 martie.

Dobrogea

După o primă zi în care regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, iar media regională a temperaturilor maxime va fi de 11 grade, vremea se va răci. Astfel, începând cu data de 16 martie și până la finalul intervalului de prognoză, maximele diurne se vor situa, în medie, între 7 și 9 grade.

Temperaturile nocturne vor fi de aproximativ 5 grade la începutul primei săptămâni, iar apoi, între 17 și 28 martie, vor fi de 1…3 grade.

Precipitații pe arii restrânse și relativ slabe cantitativ se vor semnala pe aproape întreg parcusul celor două săptămâni de prognoză, exceptând intervalele 15 – 17 martie și 21 – 23 martie, când se pot înregistra cantități de apă mai importante.

Muntenia

Regimul termic va caracteriza o vreme rece pentru această perioadă a anului. După o primă zi apropiată de normal din punct de vedere termic, în care temperatura maximă va fi, în medie, de aproximativ 13 grade, se va produce o răcire.

Astfel, între 16 și 26 martie, vor fi valori medii de 7…8 grade ale maximelor diurne, iar o tendință de încălzire se va menifesta abia spre sfârșitul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză, când se vor înregistra 10 – 11 grade, în medie regională.

Vor fi precipitații, temporar, pe aproape tot parcursul celor două săptămâni, însă pe 15 și 16 martie și, din nou, între 21 și 23 martie, acestea se vor semnala pe arii extinse și vor fi local importante cantitativ.

Oltenia

Vremea va fi mai rece decât în mod normal în această perioadă pe tot parcursul intervalului de prognoză. Astfel, media regională a temperaturilor maxime va scădea de la 10 grade în prima zi, spre 7…8 grade, între 16 și 24 martie și abia spre finalul celei de a doua săptămâni va crește ușor și treptat, până la aproximativ 12 grade în ultima zi.

Temperaturile nocturne se vor situa, de asemenea, sub normele perioadei și vor scădea, în medie, de la 4 grade la început, până la -2 grade pe 19 martie.

Ulterior, regimul termic nocturn va marca o creștere, iar între 21 și 23 martie media minimelor nocturne va fi de 1….2 grade, după care, până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, se va situa în jurul valorii de 0 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ ridicată în decursul celor două săptămâni de prognoză, dar acestea vor fi mai însemnate cantitativ și se vor semnala pe arii mai extinse pe 15 martie și, din nou, în intervalul 20 – 23 martie.

La munte

Vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă din an, pe aproape tot parcursul intervalului. Până în data de 19 martie, media valorilor diurne va fi de -4…-2 grade, iar a celor nocturne va fi în scădere treptată de la -5 grade spre -10 grade.

Apoi, până la sfârșitul intervalului, tendința va fi de încălzire ușoară, cu o medie a valorilor diurne de -2…0 grade și a celor nocturne de -8…-5 grade. Vor fi precipitații pe aproape tot parcursul intervalului, iar cantități de apă mai însemnate se vor înregistra între 15 și 17 martie și în intervalul 20-23 martie.