Temperatura a fost înregistrată în judeţul Covasna, iar meteorologul de serviciu, Viorica Ienea, a declarat, pentru Agerpres, că aceasta a fost înregistrată în jurul orei 5,30, după care temperaturile au început să crească uşor.

„A fost cea mai scăzută temperatură din acest sezon, minus 21,6 grade Celsius la ora 5,30, dar în jurul orei 9,00 a urcat la minus 13 grade. (…) Au mai fost zile friguroase luna aceasta, spre exemplu pe 3 ianuarie au fost minus 15 grade Celsius la Întorsura Buzăului, iar pe 4 ianuarie au fost minus 17, dar luni au fost minus 5, a fost o vreme plăcută de Bobotează”, a declarat Viorica Ienea.

Aceasta a adăugat că vremea a fost destul de schimbătoare în această iarnă, înregistrându-se oscilaţii mari de temperatură de la o zi la alta.

„Temperaturile sunt influenţate de fronturile atmosferice, dar, în general, se înregistrează o tendinţă de încălzire a vremii. Vor mai fi episoade de ger şi viscol, dar nu vor mai fi cum au fost odată. Ierni cu temperaturi de plus 13, 14 grade Celsius în luna decembrie eu nu am prins până acum şi lucrez de 40 de ani la staţia meteo”, a mai spus Viorica Ienea.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol în judeţul Covasna a fost de minus 35,8 grade Celsius în 8 februarie 2005, la Întorsura Buzăului, iar recordul nu a mai fost atins din anul 1939.

 

Cum a fost luna ianuarie în alți ani

Potrivit ANM, anii în care au fost înregistrate cele mai multe minime absolute în România, în luna ianuarie, au fost: 1963, 1985, 1987 şi 1942.

„Chiar dacă ianuarie este o lună foarte geroasă, se mai pot înregistra şi temperaturi maxime, de 18-20 grade Celsius. Anii în care s-au înregistrat cele mai multe temperaturi maxime absolute ale acestei luni au fost: 1984, 1988, 1993, 2001, 2002, 2007”, menţionează specialiştii ANM.

În România, temperatura maximă absolută a lunii ianuarie este de 22,2 grade Celsius şi a fost înregistrată la Oraviţa, în data de 7 ianuarie 2001. La Bucureşti, maxima absolută este de 18 grade Celsius consemnată la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi, în data de 29 ianuarie 2002.

În ceea ce priveşte regimul precipitaţiilor din ianuarie, acesta este redus chiar dacă nebulozitatea este accentuată în această lună şi zile în şir cerul se menţine acoperit. Pe ansamblu, cantităţile medii lunare sunt mai ridicate în jumătatea vestică a ţării faţă de cea estică.

Cele mai mici cantităţi, cuprinse între 21 şi 30 litri/metru pătrat (mp), cad în estul şi centrul ţării, iar în Delta Dunării ele coboară, la contactul cu marea, la mai puţin de 21 litri/mp. În zona de câmpie şi de dealuri din vestul ţării, ca şi în mare parte din Câmpia Română, suma lunară a precipitaţiilor este, în general, de 40 litri/mp.