Vine gerul în România! Vremea o ia razna. Prognoza meteo de la ANM

prognoza meteo zăpadă ninsori

SURSA FOTO: Dreamstime

Vești proaste pentru români. Vremea o ia razna complet. Urmează temperaturi extreme în următoarele zile. Anunțul a fost făcut de directorul ANM, Elena Mateescu. Ce ne așteaptă în următoarele zile?

Elena Mateescu, directorul ANM, vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit acesteia, vremea frumoasă din ultimele zile va fi înlocuită de temperaturi meteo aproape de limita înghețului.

Mai exact, totul se va schimba de marți seară, când un aer rece va lovi România. Astfel, vor fi înregistrate temperaturi de până la 5 grade în anumite zile. Sunt vizate orașele din sud-estul țării, dar și Moldova.

„Începând de mâine după-amiază, dar mai ales de marți o masă de aer rece va aborda din nou pentru câteva zile zona țării noastre.

Trebuie să menționăm nopțile și diminețile reci pe parcursul zilelor de miercuri, joi și vineri când în depresiuni vom înregistra valori de 0 grade probabil chiar valori negative. Vor fi cel mult 10, 11,14 grade în vestul, sudul, sud-estul țării și în Moldova minime de 5-6 grade Celsius inclusiv în capitală 7-8 grade Celsius”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM la Antena 3.

Pe lângă vremea rece din următoarele zile, România se mai află într-o altă situație dificilă. Mai exact, norul toxic generat de erupția vulcanului din Insulele Canare, care ajunge chiar astăzi în țara noastră, va intra pe la Timișoara și va cuprinde în următoarele ore întreaga Românie. Vulcanul erupe deja de mai bine de o săptămână.

Un val toxic lovește România. Avertismentul ANM

În acest context, directorul ANM trage un semnal de alarmă. Potrivit acesteia, oamenii trebuie să fie atenți, iar ANM va continua să monitorizeze situația.

Elena Mateescu mai precizează că până în prezent au fost observate concentrații de dioxid de sulf la întreg nivel european, cu valori ridicate.

„La nivelul Uniunii Europene funcționează programul de observare a Pământului, respectiv Serviciul de monitorizare a atmosferei, Copernicus. Așa cum arată datele furnizate de acest serviciu putem să observăm că în ultimele zile, în sudul și în estul Europei concentrațiile de dioxid de sulf s-au semnalat pe întreaga coloană de aer și s-au menținut la valori ridicate.

Iar evoluția estimată ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în zona Insulelor Canare duce la idee că și țara noastră se va afla sub incidența acestui nor, dacă azi vorbim într-o primă etapă pentru zona de vest a țări, ulterior vom observa o extindere pentru că circulația aerului realizată din sectorul predominant sud-vestic va favoriza deplasarea către est a norului și va traversa astfel între teritoriul țării în intervalul 26 – 28 septembrie.

Așadar, monitorizăm din punct de vedere meteorologic evoluția, ca urmare a datelor furnizate de acest serviciu și pe măsură ce avem date noi cu siguranță vom veni cu ele în atenția dvs.”, a spus la rândul său directorul ANM Elena Mateescu.