Potrivit celor mai recente prognoze meteo realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu și de Serviciul Meteorologic al Regatului Unit, România va avea parte de o iarnă destul de blândă cu temperaturi care vor depăși media ultimilor ani. Totodată, se estimează că cea mai mare parte a Europei va avea mai puține ninsori decât în mod normal.
În ce privește ninsorile din România, există condiții pentru a se înregistra ninsori din ianuarie până în aprilie, dar cu slabe șanse în noiembrie și decembrie.
Așadar, în lunile noiembrie și decembrie, temperaturile vor fi cu un grad și jumătate mai ridicate decât media valorilor perioadei, dar fluctuațiile de temperatură vor face acest lucru insesizabil pentru oameni.
Vremea în luna decembrie
Țara noastră va avea în luna decembrie o temperatură medie care va oscila între 3,8°C și -2,6°C.
„Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne asteptam la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, a declarat cercetătorul științific George Gârbacea.
În aceste ultime două luni ale anului, ninsorile sunt semnalate doar la munte și pe alocuri în regiunile deluroase, unde însă nu se va depune strat de zăpadă.
De asemenea, meteorologii susțin că în Europa și în țara noastră, vom avea parte de un indice UV scăzut în special în lunile decembrie și ianuarie, atunci când valoarea indicelui UV va fi sub 1. Acest lucru ne arată că nu vom avea parte de prea multe zile însorite în această iarnă.
În luna ianuarie, în România ne mai putem aștepta și la aproximativ 4 zile de ploaie și în jur de 8 zile de ninsoare.
La Nina se va reactiva
Organizația Mondială de Meteorologie a atenționat, într-un comunicat, că la începutul iernii se va reactiva fenomenul „La Nina”, care produce temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific.
„Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații.”a declarat directorul ANM, Florinela Georgescu.