Vine iarna în România! Este luna octombrie, însă temperaturile sunt cu mult peste norma acestei perioade. Nu trebuie însă să uităm că se apropie sezonul rece. Meteorologii au spus când vom vedea primii fulgi de zăpadă pe anul acesta.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va fi deosebit de caldă în octombrie. În prognoza emisă marți, pe 3 octombrie, pentru următoarele patru săptămâni, temperaturile vor rămâne mai crescute decât cele normale pentru această perioadă, iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare, cel puțin în următoarele trei săptămâni.
Iarna vine în luna noiembrie
În noiembrie însă, vom vedea primele semne de iarnă. Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza meteo. Aceștia spun că luna viitoare, vom avea parte de prima ninsoare pe anul acesta la București. Pe data de 5 noiembrie, se anunță lapoviță și ninsoare.
Totuși, prima ninsoare adevărată va fi pe 29 noiembrie. Pentru acea perioadă, meteorologii Accuweather se așteaptă la temperaturi de 3-4 grade Celsius.
Surpriza vine însă de Revelion. Pe 31 decembrie și 1 ianuarie sunt anunțate ninsori, iar temperaturile se vor situa undeva la 0 grade.
Temperaturi negative la Miercurea Ciuc
În România, la staţia meteo Miercurea-Ciuc s-a înregistrat, marţi dimineaţa, o temperatură minimă de minus 1,3 grade Celsius. Este cea mai scăzută temperatură consemnată la nivel naţional azi în zonele locuite.
Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud Sibiu, Cristina Blaga, a venit cu precizări. Ea a spus că minima de minus 1,3 grade Celsius de la Miercurea-Ciuc s-a înregistrat pe fondul unui cer senin şi a unei presiuni atmosferice ridicate, care au favorizat scăderea temperaturii.
De asemenea, la Joseni s-a înregistrat valoarea de 0,2 grade Celsius. În plus, la Topliţa au fost 1,2 grade, iar la Odorheiu Secuiesc termometrele au arătat 4,6 grade Celsius. La staţia de munte Bucin s-au consemnat 3,3 grade Celsius.
Meteorologul Cristina Blaga a adăugat că în Harghita a fost şi prima dimineaţă din această toamnă când a căzut brumă, potrivit Agerpres.
Valoarea înregistrată marţi este obişnuită pentru judeţul Harghita. Și în dimineţile următoare există condiţii pentru ca temperaturile să fie la fel de scăzute.
Sursa citată a mai arătat că temperatura cea mai scăzută a zilei de 3 octombrie în Harghita s-a înregistrat în anul 1983, la Miercurea-Ciuc, când termometrele au arătat minus 5,9 grade Celsius.