Activitate seismică crescută în România, dar fără motive de panică

În ultima perioadă, în România, activitatea seismică a fost în creștere, ceea ce a stârnit îngrijorări printre cetățeni, în special în perioada sărbătorilor pascale.

Pe 14 aprilie, un cutremur cu magnitudinea 4,1 a fost înregistrat în zona Vrancea, iar mulți s-au întrebat dacă acest fenomen poate afecta Paștele.

Cu toate acestea, Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai renumiți seismologi din România și fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a asigurat populația că nu există niciun motiv de panică.

Gheorghe Mărmureanu
Gheorghe Mărmureanu (SURSA FOTO: INFP)

Vrancea, o zonă activă, dar predictibilă

Potrivit expertului, mișcările tectonice din zona Vrancea nu sunt nimic ieșit din comun, iar activitatea seismică înregistrată în această perioadă face parte dintr-un fenomen natural.

De asemenea, specialistul a menționat că și el va petrece Paștele alături de familie în apartamentul său din București, așa cum a făcut de multe ori de-a lungul anilor.

„Au fost cutremure, mai ales în luna aprilie, a acestui an, în zona Vrancea, dar nu este nimic alarmant. Stați liniștiți, au fost de mică intensitate, vor mai fi, tot așa mici, dar suntem în grafic. Putem petrece fericiți de Paște, să ne vedem de treabă. Nu se vor zgâlțâi paharele și sticlele, pe mese. Și eu voi petrece Paștele acasă, cu familia, în apartamentul din București. E bine acasă, cu cei dragi. Mulți ani, am fost plecat, prin alte țări, chiar și de Sărbători, cu cercetarea în acest domeniu. Era greu”, spune Gheorghe Mărmureanu.

cutremur, seism
SURSA FOTO: Dreamstime

Cutremur 1977. Ce lecții au fost învățate?

În privința cutremurului devastator din 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,4 și a lăsat în urmă peste 1.500 de victime, Mărmureanu a explicat cum autoritățile au răspuns la această tragedie.

Pe măsură ce observă evoluția urbanistică din București, specialistul a remarcat noile construcții de mari dimensiuni, cu mai mult de 15 etaje, care sunt acum proiectate pentru a rezista seismelor de mare magnitudine. Totuși, Mărmureanu atrage atenția că nu toate țările din Asia beneficiază de aceleași resurse pentru a construi clădiri rezistente la seisme majore, astfel încât riscurile sunt mai mari în unele regiuni.

„Nicolae Ceaușescu s-a speriat foarte tare, după cutremurul din 4 martie 1977, și a luat măsuri. Blocurile construite după acel cutremur au fost proiectate cu mult mai atent și mai bine, după serioase planuri antiseismice. Clădirile rezistă acum și la cutremure mari. Văd, pe la marginea Bucureștiului, clădiri foarte înalte, de peste 15 etaje, construite recent. În Asia, însă, nu toate țările au avut bani ca să angajeze arhitecți foarte pricepuți, care să construiască blocuri rezistente la cutremure cu magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter”, a adăugat specialistul.

Deși activitatea seismică este un fenomen frecvent în Vrancea, nu există motive de îngrijorare pentru Paștele din acest an, iar România este pregătită să facă față chiar și unor cutremure puternice, datorită măsurilor luate în urma tragediei din 1977.