Vine marele cutremur?! Este informația momentului în România: Am observat că…

cutremur

Teama că un cutremur major ar putea lovi România este un subiect la ordinea zilei, iar profesorul Nicolae Noica a venit să limpezească apele. Acesta a vorbit despre posibilitatea ca acest fenomen să se petreacă în țara noastră, dar și despre o altă problemă majoră pe care România o are în prezent.

Când ar fi posibil un cutremur în România?

Profesorul Nicolae Noica, cel care a dispus clasificarea clădirilor cu risc seismic, a prezentat o cercetare care arată intervalul de timp în care, în România, s-ar putea produce un cutremur major.

„Toată lumea pune problema că la 40 de ani se petrece un cutremur. Împreună cu câțiva colegi am zis să facem o cercetare.

În 10 noiembrie 1940 a fost cutremur, la 40 de ani, a avut loc cutremurul din 1977 și atunci ne-am întors și am observat că în cazul cutremurelor din 1818 și 1830 am avut același fenomen.

Grupe de două cutremure se petrec la un anumit interval. Din grafice rezultă că un cutremur posibil la noi ar fi după anul 2035 – 2040. Dar asta nu înseamnă că administrația noastră să se culce pe o ureche și să nu ia măsuri. Am avea posibilitatea ca până atunci să aducem într-o stare corespunzătoare o bună parte din clădirile noastre”, a declarat Nicolae Noica.

Pericolul clădirilor cu „bulină roșie”

Nicolae Noica vorbește și despre clădirile cu „bulină roșie” și punctează că în prezent se petrec numeroase lucruri grave în această privință.

„Este o ilegalitate totală să fie scoase bulinele roșii de pe clădirile cu risc seismic. Nu poți să scoți bulinele în speranța că vor putea fi vândute apartamentele.

La ora actuală se petrec lucruri destul de grave, în diverse apartamente, mai ales la clădirile construite între cele două războaie mondiale, unde cărămida era elementul principal, se fac tot felul de modificări în structură.

Fiecare proprietar spune că el este proprietarul apartamentului. Ar trebui dată o legislație pentru ca lucrul acesta să fie foarte bine clarificat. Proprietar ești pe spațiul util, nu pe zidurile care țin clădirea de sus în jos”, a declarat Profesorul Nicolae Noica, la Antena 3 CNN.

Oficial în București sunt doar 363 de clădiri cu „bulină roșie” dar numărul real al imobilelor aflate în această situație ar fi mult mai mare. Pe lista clădirilor cu probleme există, în plus, un număr de 1.600 de imobile încadrate în așa-numita categorie „Urgențe”, în urma expertizei realizate în anii 1990.

Majoritatea acestor clădiri catalogate drept „Urgențe” ar intra însă în „clasa 1 risc seismic”, dacă ar fi re-expertizate, consideră un inginer structurist. Însă, în ultimii 25 de ani primăria a reexpertizat doar 476 de astfel de clădiri.