Cutremurele care au devastat Turcia au amintit oamenilor că astfel de dezastre naturale există și că se poate întâmpla oricui și oricând. România nu este nici ea ferită de cutremure, iar pagubele ar fi la fel, dacă nu și mai mare decât cele din Turcia dacă ne uităm la multitudinea de clădiri cu bulină roșie.
Pe fond, seismologul Mihai Diaconescu spune că aceste cutremure din Turcia ar putea influența zona seismică Vrancea, însă crede că acest lucru este puțin probabil.
“Replicile vor mai continua o perioadă îndelungată de timp. Deocamdată, astăzi dimineaţă am constatat că s-a redus magnitudinea generală medie a replicilor de la 4-5-6 la 4 şi maxim 5,3 – 5,4. E o reducere de un grad şi ceva, e importantă. Va continua această reducere a magnitudinii şi toate aceste replici vor dispărea când magnitudinea lor şi numărul cutremurelor va intra în seismicitatea de fond a zonei”, a explicat seismologul.
În cursul zilei de luni, au avut cutremure și în România, însă de mici dimensiuni. Din acest motiv, seismologul a fost întrebat dacă acestea au avut vreo legătură cu cele din Turcia.
“Eu spun că este puţin probabil ca aceste cutremure să influenţeze zona Vrancea, dar nu exclud, bineînţeles. Urmează să studiem, că nu putem în câteva zile, în două, trei zile să rezolvăm nişte probleme care nu au fost rezolvate de ani de zile”, a mai afirmat Mihai Diaconescu.
Deplasare de trei metri, una absorbită de pământ
De asemenea, seismologul a vorbit și despre deplasarea de trei metri care a avut loc în urma cutremurului din Turcia.
“Această deplasare de trei metri a avut loc începând de la epicentru, care este asimilat unui punct pe suprafaţă mai mare. În cazul cutremurului de 7 – 8 această suprafaţă se întinde spre sud-vest, pe o adâncime chiar mai mare decât adâncimea epicentrului. E o mişcare relativă între două compartimente ale unei falii. (…) Această deplasare este absorbită de pământ. Nu trebuie neaparat să ajungă la capătul faliei, iar la capătul faliei nu este neapărat necesar să fie alte plăci tectonice, ci o altă falie sau pur şi simplu să se piardă ca atare în interiorul pământului, să se închidă. Nu trebuie să ne facem probleme foarte mari din cauza asta. Dacă vor fi efecte în urma acestei deplasări, vor fi pe plan local şi nu pe plan regional”, a transmis Mihai Diaconescu.
Seismologul Mihai Diaconescu reiterează că „între noi şi turci sunt vreo 900 de kilometri şi mai există şi un lanţ muntos. Şi în general, lanţurile muntoase constituie ecran pentru undele seismice. Deci probabilitatea ca aceste unde să se propage în zona Vrancea şi să o influenţeze este foarte mică şi datorită acestui lanţ muntos şi stau şi mă întreb câtă energie trebuie să transporte aceste unde ca să deplaseze placa subdusă din zona Vrancea”.