Cutremurul produs în zona Vrancea în 4 martie 1977 a provocat cele mai mari pierderi seismice din istoria României. La 46 de ani de la dezastru, specialiștii INFP au publicat un mesaj prin care avertizează populația.
Pe 4 martie s-au împlinit 46 de ani de la cutremurul din 1977, în care 1.578 de persoane și-au pierdut viața. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul din 4 martie 1977 a avut magnitudinea de 7,4, s-a produs la 94 km adâncime și a provocat cele mai mari pierderi seismice din istoria României.
Peste 1500 de persoane și-au pierdut viața în 1977
„90% dintre victime au fost în București, în principal din cauza prăbușirii totale sau parțiale a 32 de clădiri – majoritatea fiind construite în perioada interbelică.”, arată specialiștii.
Datele oficiale arată că 1.578 de persoane și-au pierdut viața la nivel național, din care 1.424 în București, iar alte 11.321 de persoane au fost rănite (7598 în București). De asemenea, au fost înregistrate 120 de victime în Bulgaria și Republica Moldova.
Seismologii susțin că 32.900 de locuințe au fost avariate grav, iar 182.000 au fost mai puțin avariate, la nivel național, și că 200.000 de oameni au fost direct afectați, iar 350.00 de familii au rămas fără adăpost.
Un alt cutremur va avea loc în Vrancea
De asemenea, au fost afectate 763 de unități industriale, 11 clădiri de spital, 6 clădiri ale universităților și 374 de unități de învățământ, mai anunță INCDFP.
„Știm că toate aceste date sunt cutremurătoare, însă trebuie să înțelegem că un astfel de eveniment, dacă nu și mai puternic, va mai avea loc în Vrancea.
Nu îl putem (deocamdată) prezice, dar indiferent de această capabilitate, tot trebuie să fim pregătiți pentru el – începând cu asigurarea siguranței clădirilor în care ne aflăm dar și cu un plan de acțiuni înainte, în timpul și după cutremur.”, arată INCDFP.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului recomandă populației să folosească surse educaționale oficiale pentru pregătirea în caz de cutremur.
România va fi lovită de un mare cutremur?
Prof. dr. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, a oferit recent un interviu în care a precizat că România este o țară în care cutremurele de pământ de magnitudini mari se produc, din punct de vedere statistic, la o anumită perioadă. Astfel, spune profesorul, prolema protecţiei antiseismice este ridicată la nivel politic și de siguranță națională.
„În ultima vreme, toată lumea spunea că cutremurele sunt la 40 de ani, trecând de la ceea ce s-a întâmplat în 1940, 1977 şi, împreună cu colegii, am încercat să facem o situaţie statistică, din cărţi vechi, din documente. Din toate aceste cercetări şi studii pe care le-am făcut, se pare, cu un grad de aproximaţie destul de mare, la următorul cutremur să ne aşteptăm în jurul anului 2035.
N-am vrut şi nu vrem să spunem mereu acest lucru, pentru că, pe de o parte, mai liniştim oamenii şi asta ar fi bine, dar, pe de altă parte, îi lăsăm în indiferenţă totală pe cei care administrează şi care nu vor să se implice în rezolvarea acestor probleme. Deci, vrem, nu vrem, în România cutremure vor fi şi marea problemă este că un nou cutremur va afecta multe din clădirile peste care au trecut cutremure în 1940, 1977 şi la un nou cutremur marea problemă, după mine, va fi ce se va întâmpla după cutremur”, a spus expertul.