Reacția directorului INFP după afirmația ministrului Cseke Attila că „va veni un seism puternic” în România
Directorul Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a făcut o serie de precizări vineri, într-o intervenție la Antena 3, ca răspuns la afirmațiile ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, care a spus că „va veni un seism puternic în România” și a subliniat că „nu este dacă va veni, este când va veni.”
În opinia directorului INFP, România se află într-o zonă seismică activă, cu un risc de cutremure puternice care pot ajunge la magnitudini de 7,6 pe scara Richter, dar fără a putea fi prevăzut cu exactitate momentul în care acestea vor avea loc.
„Teritoriul României este dominat de zona seismică Vrancea, zonă care poate să genereze cutremure cu magnitudini de 7.2, 7.4, 7.6 cândva, nu se știe când. Acest cutremur care va veni în viitor poate să afecteze tot fondul construibil care încă nu a fost pus în siguranță ca urmare a cutremurelor anterioare din 1977, 1986, 1990 și cele care s-au produs mai târziu.
Aceasta a fost intervenția dumnealui privitor la implementarea programelor de consolidare a locuințelor din București. În lume nu poate să spună nimeni să spună când va urma cutremurul și după cât timp, după cum ați văzut și în Santorini, la fel și în România este posibil să apară un cutremur dar nu știm când va veni și cât de mare va fi. Noi știm unde va fi”, a declarat Constantin Ionescu.
Aceste declarații vin în contextul unei atenționări recente a ministrului Cseke Attila cu privire la riscul seismic din România, care a adus în discuție și măsurile necesare pentru prevenirea efectelor devastatoare ale unui cutremur major.
![cutremur, seism](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/08/cutremur-seism-1-scaled-e1723126454320.jpg)
Ministerul Dezvoltării a lansat o hartă interactivă cu localitățile expuse riscului seismic
În aceeași perioadă, Ministerul Dezvoltării a lansat o hartă interactivă ce vizează localitățile expuse riscului seismic. Ministrul Cseke Attila a explicat că această hartă va fi un instrument util pentru autorități, dar și pentru cetățeni, oferind informații precise despre zonele vulnerabile.
„De astăzi, vom avea în România o hartă cu localităţile, cu unităţile administrativ-teritoriale, care sunt vizate de risc seismic, o hartă interactivă, ceea ce înseamnă că orice autoritate locală, orice persoană fizică şi oricine este interesat va putea să vadă localitatea în care trăieşte, în care domiciliază, dacă este într-o zonă vizată de risc seismic şi care este eligibilă în programele de consolidare de risc seismic ale Ministerului Dezvoltării”, a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, 2.681 de localități din țară ar avea nevoie de programe de întărire a clădirilor, iar „Bucureştiul, după cum ştiţi, este printre primele 10 capitale din lume expuse la risc seismic,” a punctat Cseke Attila.
Ministrul Dezvoltării subliniază importanța pregătirii pentru un cutremur
În continuarea declarațiilor sale, ministrul Cseke Attila a precizat într-o emisiune la Europa FM că România va fi lovită, la un moment dat, de un cutremur puternic, dar nu se știe când va avea loc acest eveniment.
„Bucureştiul, după cum ştiţi, este printre primele 10 capitale din lume expuse la risc seismic”, a declarat ministrul, subliniind că este imposibil de prezis momentul exact al seismului, mai mult aici.
În același timp, Cseke a pus accent pe importanța pregătirii autorităților și a cetățenilor, atât în ceea ce privește măsurile de protecție, cât și implementarea programelor de consolidare a clădirilor vulnerabile. Astfel, în contextul creșterii riscurilor legate de fenomenul seismic, autoritățile îndeamnă populația să devină conștientă de importanța măsurilor de prevenire și pregătire, iar lansarea hărții interactive reprezintă un prim pas important în direcția unei informări corecte și accesibile.