Grecia se confruntă cu un val de cutremure puternice, iar autoritățile au declarat stare de urgență pe insula Santorini. În acest context, mulți români se întreabă dacă activitatea seismică din zonă ar putea avea un impact asupra țării noastre. Seismologul Gheorghe Mărmureanu liniștește populația, explicând că doar Vrancea reprezintă un real pericol pentru România. Potrivit specialistului, nu sunt așteptate cutremure devastatoare în viitorul apropiat, iar mișcările tectonice din Grecia nu influențează activitatea seismică din țara noastră.

Cutremur major în România? Cutremurele din Grecia nu ne afectează

Autoritățile elene au declarat stare de urgență pe insula Santorini, după ce o serie de seisme puternice au zguduit regiunea. Peste 10.000 de locuitori și turiști au fost evacuați ca măsură preventivă, iar activitatea turistică a fost oprită temporar.

Ministerul pentru Crize Climatice și Protecție Civilă din Grecia a anunțat că măsura va fi menținută până pe 3 martie, timp în care vor fi evaluate riscurile și vor fi luate decizii suplimentare pentru siguranța populației.

Seismele din Santorini au reaprins discuțiile despre activitatea seismică globală și despre impactul pe care aceste mișcări tectonice îl pot avea asupra altor țări.

În acest context, seismologul român Gheorghe Mărmureanu a explicat cum sunt afectate zonele seismice din România de astfel de evenimente.

Gheorghe Mărmureanu: „Cutremurele din Santorini nu au legătură cu România”

Expertul în seismologie Gheorghe Mărmureanu a explicat că seismele care au loc în Santorini sunt locale și nu au legătură cu activitatea seismică din România.

Gheorghe Mărmureanu
Gheorghe Mărmureanu (SURSA FOTO: INFP)

„Nu vă îngrijorați, acele cutremure sunt locale, nu au nicio legătură cu România. Eu am fost în foarte multe locuri din lume, pentru studii, dar în Santorini nu am mers tocmai pentru că nu ne afectează direct, sub nicio formă, chiar dacă par oarecum aproape de noi. Acolo, în Santorini, este o poveste mai veche, de-a lungul vremii s-a tot înregistrat o activitate seismică frecventă”, a explicat Mărmureanu.

Seismologul subliniază că românii nu trebuie să-și facă griji în privința cutremurelor care au loc în Grecia sau Turcia.

Singura amenințare pentru România: Vrancea

Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, cea mai mare amenințare seismică pentru România rămâne zona Vrancea, unde s-au produs cele mai puternice cutremure din istoria țării.

„Singura noastră grijă să fie Vrancea! Numai Vrancea zgâlțâie serios România, de aici au pornit cutremurele puternice, precum cel din 4 martie 1977, de peste 7 grade pe scara Richter. Cred însă că, potrivit calculelor, în următorii 5 ani, Vrancea va sta cuminte. Vor mai fi seisme în România, dar nu de intensitate foarte mare. Nici cutremurele din Turcia nu ne afectează, să nu se mai sperie românii. Unda seismică o virează, de la Istanbul, spre Africa de Nord, nu vine spre noi”, a declarat specialistul.

El a adăugat că nu trebuie să ne așteptăm la un cutremur devastator, similar celui din 1802, care a avut o magnitudine estimată între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter.

„Nu vă speriați! Un cutremur mare, ca în 1802, de 7,9-8,2 grade pe scara Richter nu va fi prea curând. Unda sa de șoc s-a resimțit atunci și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. Noroc că a fost foarte adânc și că nu a produs pagube majore. Vor fi cutremure mici și dese, asta e bine, astfel se evită un seism major”, a explicat Mărmureanu.

Sfaturi pentru turiștii care vor să meargă în Santorini

În ceea ce privește cei care intenționează să viziteze insula Santorini în viitor, Mărmureanu recomandă precauție.

„Eu nu spun ca turiștii să mai meargă sau să nu meargă, în vacanțe, în Santorini, după ce insula va fi redeschisă turismului, însă trebuie să fie precauți. Să învețe cum să se protejeze, în caz de cutremure. Am înțeles însă că mereu au fost, de fapt, avertizați, de ghizi. Există riscuri”, a spus specialistul.

Când ar putea avea loc următorul cutremur major în România

Pe 4 martie 2024, în ziua în care s-au împlinit 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977, Gheorghe Mărmureanu a făcut o serie de precizări despre viitorul activității seismice din România.

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a declarat expertul.

El a menționat și zonele vulnerabile din București, unde un cutremur major ar putea provoca daune semnificative. Cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii sunt considerate cele mai expuse, în timp ce Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt mai sigure, datorită construcțiilor mai solide.

În plus, Mărmureanu a asigurat că, dacă va identifica semne care indică un cutremur major, va anunța publicul în timp util.

Raed Arafat: „Autoritățile elene nu au solicitat ajutor internațional”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că Grecia nu a solicitat ajutor prin Mecanismul de Protecție Civilă Europeană, dar România ar putea interveni dacă va fi nevoie.

„Există acolo echipe de la EMAC, care este Serviciul de Intervenție în caz de cutremur și de căutare-salvare. Există acolo echipe mobilizate, medicale, au facilitat celor care vor să se evacueze voluntar, ca să poată să plece. Nu au cerut o evacuare în masă a populației”, a explicat Raed Arafat.

El a adăugat că, deși activitatea seismică din Santorini este îngrijorătoare, probabilitatea unei erupții vulcanice este redusă.

Ghid de supraviețuire în caz de cutremur

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă o serie de măsuri esențiale pentru protecția populației în caz de cutremur:

  • Adăpostiți-vă sub o masă solidă sau lângă un perete interior.
  • Protejați-vă capul și fața.
  • Nu fugiți pe scări și nu utilizați liftul.
  • Dacă sunteți în aer liber, stați departe de clădiri și obiecte care se pot prăbuși.

Aceste măsuri pot face diferența între viață și moarte în cazul unui seism major.