Guvernul României are în vedere mai multe scenarii posibile de dezastre naturale, dar și artificiale, create de om, care s-ar putea produce în țara noastră, în viitorul apropiat. Este vorba în special despre cutremure, dar și inundații, secetă, vreme extremă, accidente nucleare, incendii, accidente chimice și accidente de transport.
Patru scenarii dezastruoase pentru România
Pentru estimarea impactului bugetar al dezastrelor pentru perioada 2023-2025, Guvernul a avut în vedere patru scenarii aparţinând atât riscurilor naturale, cât şi celor tehnologice. Toate acestea pot apărea pe parcursul perioadei 2023-2025, fără a se considera o legătură de dependenţă între ele.
- Cutremur de tip vrâncean cu o perioadă medie de recurenţă de 1000 de ani
- Accident nuclear la Centrala Cernavodă – Accident sever la Unitatea 1
- Inundaţie pe Dunăre cu o perioadă medie de recurenţă de 1000 de ani
- Pandemie de gripă
Scenariul unui cutremur în zona Vrancea
Scenariul cutremurului de tip vrâncea cu o perioadă medie de recurenţă de 1.000 de ani presupune un cutremur puternic în zona Vrancei cu un interval mediu de recurenţă de 1000 de ani, înregistrat în cursul nopţii, în timpul căruia 95% din populaţie s-ar afla în clădirile rezidenţiale.
Dezastru în Turcia
BBC a oferit noi informații despre dezastrul din Turcia de la un jurnalist din Istanbul, care a mărturisit că oamenii aflați sub clădirile prăbușite din cauza cutremurelor care au avut loc luni trimit mesaje vocale, clipuri video și locația lor apropiaților pentru a le cere ajutorul.
„Oamenii sunt încă sub clădirile prăbușite, au nevoie de ajutor. Ei ne spun unde sunt și nu putem face nimic”, a spus Ibrahim Haskologlu, jurnalist originar din Malatya, o zonă puternic afectată de cutremurele care au avut loc ieri.
Ibrahnim Haskologlu vrea să plece acasă cât mai repede posibil pentru a-i ajuta pe oamenii care au nevoie. Acesta a reamintit, totodată, că țara sa are nevoie de tot ajutor internațional pentru a remedia pagubele produse de cutremurele care au avut loc luni.
Potrivit sursei citate anterior, temperaturile scăzute, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții în Turcia. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000 de persoane, în condițiile în care alt cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a avut loc, marți, în estul Turciei.