Vine marele cutremur în România?! Cunoscutul profesor Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre marele seism pe care țara noastră îl va resimți. Când va avea loc?
Vine marele cutremur în România?!
Un cutremur puternic poate lovi oricând România. Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune că nimeni nu poate spune cu exactitate când va avea loc.
Totuși, există două scenarii în acest sens. Un astfel de cutremur ar putea avea loc în 2040.
Un al doilea scenariu este că seismul ar putea avea loc peste 50 de ani, undeva prin 2077-2078.
”Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani.
Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus Gheorghe Mărmureanu.
În prezent, nu este posibil să se facă previziuni exacte ale cutremurelor semnificative. Cu toate acestea, cercetările în curs de desfășurare în domeniul seismologiei au ca scop avansarea tehnicilor de prognoză a cutremurelor, deși rămân în stadii preliminare și nu au atins un nivel de precizie fiabil.
Cauza de bază a cutremurelor constă în eliberarea bruscă de energie rezultată din mișcările tectonice din interiorul Pământului. Deși cunoaștem mecanismele fundamentale care determină cutremurele și putem identifica regiunile cu risc seismic ridicat, identificarea exactă a momentului și a locației unui anumit cutremur rămâne dincolo de capacitățile noastre.
Activitatea de tip seismic, normală în România
La finalul săptămânii trecute, în România au avut loc două cutremure de mică intensitate în zona seismică Vrancea.
Întrebat despre aceste evenimente seismice minore și despre potențialul unui cutremur major în viitor, seismologul Gheorghe Mărmureanu a precizat că astfel de cutremure de mică intensitate sunt un fenomen obișnuit în România.
În ceea ce privește regiunea Vrancea, renumită pentru activitatea sa seismică, Mărmureanu a remarcat că în prezent pare să fie „calmă”. El nu anticipează un cutremur semnificativ în viitorul imediat. Mai mult, seismologul a subliniat că nici în Oltenia nu există motive de alarmă.
Sisteme de avertizare timpurie pentru detectarea cutremurelor
În timp ce sistemele de avertizare timpurie sunt folosite în anumite regiuni pentru a detecta precursorii cutremurelor și a emite alerte, eficacitatea lor depinde de identificarea undelor P (unde primare) generate de cutremur înainte ca undele S (unde secundare), mai distructive, să ajungă la suprafață.
Cu toate acestea, aceste avertizări timpurii oferă, de obicei, doar câteva secunde sau minute de avertisment, ceea ce se poate dovedi benefic pentru cutremurele mai ușoare. Totuși, nu reușește să prevină pagube semnificative în timpul unor evenimente seismice majore.
În ciuda eforturilor de cercetare în curs de desfășurare în domeniul predicției cutremurelor, aceasta rămâne o provocare imensă. În prezent, nu există metode fiabile de prognoză a cutremurelor semnificative.